Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette vil bli positivt mottatt i Washington

USA fornøyd med norsk militærbidrag mot IS.

PÅ TRAPPENE: Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) informerte i dag om at Norge øker bidraget til militæroperasjonen mot IS i Irak og til Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ TRAPPENE: Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H) informerte i dag om at Norge øker bidraget til militæroperasjonen mot IS i Irak og til Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette vil bli positivt mottatt i Washington, sier USAs assisterende viseutenriksminister Brent Hartley til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg gjorde det i dag klart at Norge skal sende 195 soldater til operasjoner i Irak og Afghanistan. Det er ikke meningen at de 120 norske soldatene som sendes til Irak, skal i direkte kamp med styrker fra Den islamske staten (IS). De skal i stedet bistå med kapasitetsbygging av irakiske sikkerhetsstyrker, ifølge statsministeren.

Brent Hartley, som har ansvaret for Europa i det amerikanske utenriksdepartementet, er i Oslo, og har hatt møter i UD i dag.

Godt trent Han sier bidraget fra Norge er spesielt viktig på grunn av kvaliteten og erfaringen de tar med seg.

- Med Norge vet vi at styrkene kommer godt utstyrt og godt trent. Og når Norge først forplikter seg, så tar man ansvar og står løpet ut.

- Har det tatt for lang tid?

- Jeg vil være forsiktig å lese for mye inn i hvor lang tid det har tatt. Dette er ikke lette beslutninger å ta. Til syvende og sist er dette som president Obama har sagt, en langsiktig operasjon, sier Hartley til Dagbladet

Han sier det alltid er utfordrende å få en operasjon som denne i gang.

- Nå må vi fokusere fremover, sier han.

- Aktiv diskusjon Brent Hartley bekrefter overfor Dagbladet at USA den siste tiden har vært i tett dialog med Norge om situasjonen i Syria og Irak, og bekjempelsen av IS.

- Vi har vært i aktive diskusjoner, både i Oslo, i Washington, og direkte gjennom vårt militære samarbeid. Vi snakker sammen med en bred agenda, som omfatter alt fra ebola, Midtøsten og situasjonen i Ukraina, sier han.

Det vakte stor oppsikt her hjemme da Norge ikke ble invitert da USA holdt møter med allierte om innsatsen mot IS under Nato-toppmøtet i Wales, og da senere da president Obama iviterte til rundbordskonferanse i Washington. Flere eksperter tolket dette som et klart signal om at Norge var skjøvet ut i kulden fordi man ikke bidro med mer enn fem stabsoffiserer til planlegging i USA.

- Er Norge nå inne i varmen igjen?

- Jeg vil ikke være med på premissene i det spørsmålet. Vi er partnere og nære allierte både i Europa, Irak og Syria. Vi tar ikke temperaturen, sier viseutenriksministeren til Dagbladet.

Militære virkemidler nødvendig Statsministeren understreket i dag at Irak har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp, og at FN har kommet med flere appeller om slike bidrag.

- Vi har alle latt oss sjokkere av bildene og skildringene av menneskelige lidelser forårsaket av IS. Vi kan ikke sitte og se på at disse fortsetter, sa Solberg og la til at vi har et ansvar for å bidra til at islamistgruppens verdier og holdninger ikke sprer seg.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener Norge har god erfaring med det arbeidet som skal gjøres i Irak.

- Norske styrker nyter stor respekt for det arbeidet som er gjort, og gjøres, i Afghanistan. Erfaringene fra dette arbeidet vil være svært relevant, sa hun på pressemøtet.

- Spesialstyrker Vi Menn meldte i går at USA og flere allierte forbereder en stor operasjon mot IS og vil ha med norske spesialstyrker. Ifølge bladet teller vurderer regjeringen nå om de skal tilby soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK).

Ifølge Vi Menns kilder har ledelsen ved det amerikanske militærhovedkvarteret Central Command i Tampa i Florida  kommet med en konkret forespørsel til norske myndigheter om å bidra i den forestående operasjonen.

Det skal ikke være spesifisert hva USA ønsker at de norske soldatene skal bidra med, men stats- og forsvarsministeren sa altså i dag at det er såkalte militærrådgivere som sendes til Afghanistan og Irak.

SKRYTER AV NORGE: Viseutenriksminister Brent Hartley. Foto: Amerikansk UD
SKRYTER AV NORGE: Viseutenriksminister Brent Hartley. Foto: Amerikansk UD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media