«Dette vil bli sett på som begynnelsen på slutten»

Robotene kommer flygende i skremmende perfekt formasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut som en science fiction-film eller en vond framtidsdrøm der robotene har tatt over verden, men det er bare forskere og studenter ved «The General Robotics, Automation, Sensing, and Perception» (GRASP) ved Universitetet i Pennsylvania som demonstrerer siste nytt på dronefronten.

I en video lagt ut på YouTube, som allerede er sett nærmere to millioner ganger, ser vi «nano quadcopter» fly i perfekt formasjon. 16 små roboter flyr og holder avstanden seg i mellom mens de forserer flere vanskelige hindere.

- Skremmende framtid De 16 nano quadcoptrene tar saltoer, flyr gjennom vinduer og runder hjørner i perfekt harmoni, noe som kan bli svært nyttig innen alt fra overvåkning til søk. Det virker som entusiastene ved GRASP har kommet langt i en av de store utfordringene i arbeidet med roboter: Å få flere roboter til å arbeide sammen.

Samspillet mellom robotene er så perfekt at det har vekket frykt hos enkelte YouTube-brukere. Av de over 5000 kommentarene til videoen, handler flertallet om hvordan robotene nå kommer til å ta over verden.

- Om mange år vil dette bli sett på som begynnelsen på slutten, skriver en bruker, mens en av de mest anbefalte kommentarene er «Hvem andre ble redde nå?».

Teamet ved GRASP har tidligere vist hvordan de små flygende robotene kan ta saltoer i lufta, lande på vegger - også opp ned - og sette sammen byggesett.

Ingen «leder»-drone GRASP-teamet gir lite informasjon om hvordan de får robotene til å fungere sammen, men i en uttalelse gjengitt på physorg.com skriver forskerne følgende:

- Kan et stort antall selvstendige fartøyer oppføre seg som «en sverm» på en pålitelig måte og utføre kompliserte oppdrag på kommando? Kan en slik gruppe fungere i et potensielt fiendtlig miljø, uten en designert leder, med begrensede muligheter for å kommunisere mellom medlemmene, og/eller ved at rollene i svermen endres internt?

Ifølge Vijay Kumar, professor ved Pennsylvania-universitetet og en del av forskningsteamet, er svermen av roboter inspirert av hvordan svermer fungerer i naturen. Forskerne tenker seg at dronene skal settes inn ved naturkatastrofer og forskjellige militære scenarioer.