Dette vil bremse den norske renteoppgangen

Det er større sannsynlighet for at anslagene vil bli justert ned enn opp.

ØKONOMI: Sjeføkonom Stein Brunn i SEB spår høyere vekst, men at anslagene kan bli justert ned. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
ØKONOMI: Sjeføkonom Stein Brunn i SEB spår høyere vekst, men at anslagene kan bli justert ned. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SEB er i dag ute med en ny utgave av sin makrorapport, Nordic Outlook. Her anser banken sterkere vekst som det mest sannsynlige scenariet for verdensøkonomien i 2015, hjulpet av lysere utsikter i nøkkelland som USA, Storbritannia, Kina og India.

Senker OECD-estimat Men ikke alt er rosenrødt. Tiltagende geopolitisk usikkerhet og væreffekter får SEB til å senke sine estimater for BNP-veksten i OECD-landene.

Banken venter en BNP-vekst på 1,9 prosent i år. Dette er ned fra 2,1 prosent i mai-rapporten, men fortsatt opp fra 1,4 prosent i 2013. Neste år ventes en vekst på 2,5 prosent, etterfulgt av 2,4 prosent i 2016.

SEB-økonomene, med sjeføkonom Stein bruun i spissen, advarer om at sannsynligheten er større for at disse tallene revideres ned enn opp.

Når det gjelder den norske økonomien domineres den ifølge SEB av krefter som trekker i ulike retninger.

- Motvinden kommer fra lavere olje- og gassinvesteringer, så vel som svake boliginvesteringer. Men arbeidsmarkedet har stabilisert seg, ved siden av boligmarkedet, og god realinntektsøkning gir støtte til privat forbruk, skriver SEB i rapporten.

Meglerhuset tror den norske BNP-veksten vil øke fra 1,6 prosent i år til 1,7 prosent neste år og 2,1 prosent i 2016, som er noe under trendvekst. I 2. kvartal var BNP-veksten i Fastlands-Norge på 1,2 prosent, mens samlet BNP steg med 0,9 prosent.

Dette vil bremse den norsk renten Sjeføkonom Stein Bruun & Co tror også at en lettere pengepolitikk i eurosonen og i Sverige vil holde igjen økningen i norske nøkkelrenter.

- Første renteøkning er ventet sent i 2015, og i desember 2016 anslås det at styringsrenten vil være 2,5 prosent i Norge, fremgår det av rapporten.

Styringsrenten i Norge er nå 1,50 prosent, og neste rentemøte er 18. september. I eurosonen er styringsrenten 0,15 prosent og i Sverige er den 0,25 prosent,

Flere nyheter Prøver å snakke opp aksjen — ingen bryr seg
Ukens 17 anbefalte aksjer
Investorene la merke til mandagens hint