ØKONOMI: Sjeføkonom Stein Brunn i SEB spår høyere vekst, men at anslagene kan bli justert ned. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
ØKONOMI: Sjeføkonom Stein Brunn i SEB spår høyere vekst, men at anslagene kan bli justert ned. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Dette vil bremse den norske renteoppgangen

Det er større sannsynlighet for at anslagene vil bli justert ned enn opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SEB er i dag ute med en ny utgave av sin makrorapport, Nordic Outlook. Her anser banken sterkere vekst som det mest sannsynlige scenariet for verdensøkonomien i 2015, hjulpet av lysere utsikter i nøkkelland som USA, Storbritannia, Kina og India.

Senker OECD-estimat Men ikke alt er rosenrødt. Tiltagende geopolitisk usikkerhet og væreffekter får SEB til å senke sine estimater for BNP-veksten i OECD-landene.

Banken venter en BNP-vekst på 1,9 prosent i år. Dette er ned fra 2,1 prosent i mai-rapporten, men fortsatt opp fra 1,4 prosent i 2013. Neste år ventes en vekst på 2,5 prosent, etterfulgt av 2,4 prosent i 2016.

SEB-økonomene, med sjeføkonom Stein bruun i spissen, advarer om at sannsynligheten er større for at disse tallene revideres ned enn opp.

Når det gjelder den norske økonomien domineres den ifølge SEB av krefter som trekker i ulike retninger.

- Motvinden kommer fra lavere olje- og gassinvesteringer, så vel som svake boliginvesteringer. Men arbeidsmarkedet har stabilisert seg, ved siden av boligmarkedet, og god realinntektsøkning gir støtte til privat forbruk, skriver SEB i rapporten.

Meglerhuset tror den norske BNP-veksten vil øke fra 1,6 prosent i år til 1,7 prosent neste år og 2,1 prosent i 2016, som er noe under trendvekst. I 2. kvartal var BNP-veksten i Fastlands-Norge på 1,2 prosent, mens samlet BNP steg med 0,9 prosent.

Dette vil bremse den norsk renten Sjeføkonom Stein Bruun & Co tror også at en lettere pengepolitikk i eurosonen og i Sverige vil holde igjen økningen i norske nøkkelrenter.

- Første renteøkning er ventet sent i 2015, og i desember 2016 anslås det at styringsrenten vil være 2,5 prosent i Norge, fremgår det av rapporten.

Styringsrenten i Norge er nå 1,50 prosent, og neste rentemøte er 18. september. I eurosonen er styringsrenten 0,15 prosent og i Sverige er den 0,25 prosent,

Flere nyheter Prøver å snakke opp aksjen — ingen bryr seg
Ukens 17 anbefalte aksjer
Investorene la merke til mandagens hint