FHI og Helsedirektoratet:

Dette vil de åpne

Både FHI og Helsedirektoratet mener det er forsvarlig å gå til trinn to i den nasjonale gjenåpningsplanen. Det åpner for ti gjester i private hjem, 20 personer på private arrangementer og skjenketid som utvides til midnatt.

ENIGE: Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet er enige om hvilke områder de vil åpne. Foto: Terje Pedersen / NTB
ENIGE: Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet er enige om hvilke områder de vil åpne. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

FHI og Helsedirektoratet anbefaler at det er grunnlag for å fortsette gjenåpningen av Norge.

Det går fram av Helsedirektoratets faglige grunnlag til regjeringen.

Helsedirektoratet mener det er forsvarlig å gå til trinn to i den nasjonale gjenåpningsplanen, men anbefaler likevel å gjøre noen justeringer.

Disse justeringene er oppmykninger snarere enn innstramminger.

HÅPEFULL: Espen Rostrup Nakstad er håpefull om feiereiser med vaksinepass. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Dette vil de åpne

Uten forbehold anbefaler Helsedirektoratet å innføre en rekke sosiale lettelser. Helsedirektoratet vil:

  • Utvide skjenketida til klokka 24.00 og samtidig oppheve den såkalte spiseplikta.
  • Øke muligheten for fysisk undervisning, «der dette er mulig» på universiteter og høyskoler.
  • Øke antallet for hvor mange man kan ha på besøk i private hjem fra fem til ti.
  • Tillate 20 personer på private arrangementer.
  • Oppheve den nasjonale føringen om gult tiltaksnivå for skoler og barnehager, og heller la kommunene selv vurdere tiltaksnivå.
ADVARER: Bent Høie er klar. Ikke gjør dette når du får tilbud om coronavaksine. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Dette er justeringene

Helsemyndighetene anbefaler samtidig å gjøre justeringer på andre deler av trinn to i gjenåpningsplanen.

  • Breddeidrett og øvrig kultur- og fritidsaktivitet: for alle aldersgrupper kan gruppestørrelsen ved innendørs trening i breddeidretten og andre kultur- og fritidsaktiviteter økes fra 10 til 20 personer, mens ved utendørs aktiviteter kan gruppestørrelsen økes fra 20 til 30 personer.
  • For øvrig toppidrett, inkludert nivå tre i herrefotballen, vurderes det at det kan åpnes for treningskamper i trinn 2 og for seriekamper tre uker seinere.
  • Offentlige arrangementer: Antall personer til stede på innendørs arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser foreslås oppjustert fra 20 til 50.
  • Inn-/utreise: Det anbefales at man starter med å utvide den søknadsbaserte ordningen for arbeidsreisende og avventer utvidet adgang for familiebesøk.
PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Fasiten kommer

Klokka 11.30 vil Erna Solberg (H) orientere om neste skritt i gjenåpningen. I april la hun fram en gjenåpningsplan som består av fire trinn.

Kilder NTB har snakket med, forteller at det ikke kommer noen store overraskelser på pressekonferansen Solberg holder klokka 11.30.

Dagbladet erfarer at Solberg vil presentere en dato for når Norge kan gå til trinn to i gjenåpningsplanen.

CORONAPASS: Line Vold forteller at det må tas flere hensyn når man skal bestemme hvordan man kan bruke coronapasset. Video: Vegard Kruger. Vis mer

Dette sier Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad regner med at det vil komme en smittevekst blant yngre når samfunnet nå trolig skal gjenåpnes ytterligere.

Tidligere i vår sa Nakstad at smittetrykket måtte ned under 200 daglige smittetilfeller over tid før nye lettelser kunne gjøres. Siste døgn er det registrert 505 tilfeller.

- Jo lavere smittepress vi har, jo mindre risiko er det for nye større oppbluss når samfunnet gjenåpner og folk har mer kontakt mellom hverandre, sier Nakstad til NTB.

- Gjenåpningen øker R-tallet, mens vaksinering senker det. Foreløpig balanseres dette med et R-tall på rundt 1 i Norge og antallet innlagte i sykehus er stabilt, sier Nakstad.

Han peker på at det riktignok er en høyere andel innlagte blant dem i aldersgruppene som ikke er vaksinert.

- Jeg tror vi vil se mer smitte blant yngre mennesker framover, og mindre blant de eldre. Når stadig yngre voksne også er vaksinert, vil R-tallet trolig presses kraftig nedover, slik vi har sett tegn til i Israel og Storbritannia, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer