- Dette vil definitivt øke prisene for forbrukerne

Regjeringen øker tollen på kjøtt og ost til 344 og 277 prosent.

TOLLSJOKK: Regjeringen vil øke  tollsatsen på storfekjøtt til 344 prosent og tollen på enkelte oster til 277 prosent. 
Illustrasjonsfoto: Rune Myhre
TOLLSJOKK: Regjeringen vil øke tollsatsen på storfekjøtt til 344 prosent og tollen på enkelte oster til 277 prosent. Illustrasjonsfoto: Rune Myhre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I dag ble det klart at regjeringen vil øke tollsatsen på storfekjøtt til 344 prosent og tollen på enkelte oster til 277 prosent.

For at utviklingslandene ikke skal komme dårligere ut som følge av endringen, blir det etablert en ny kvote for storfekjøtt på 500 tonn som er forbeholdt utviklingsland.

NHO Mat og drikke mener tolløkningene er farlige for det norske næringslivet.

- Tvunget til å velge - Det som er viktig for oss, er at dette gjør Norge mer forskjellig fra andre land. Det er farlig for et næringsliv som er avhengig av forutsigbarhet og internasjonalt konkurransedyktige rammevilkår, sier direktør Roald Gulbrandsen til Dagbladet.

Han frykter færre vil investere i norske arbeidsplasser som følge av tollendringene.

- I tillegg vil dette bidra til mindre konkurranse og færre valgmuligheter for norske forbrukere. Det er et rammevilkår som innebærer at norske forbrukere blir litt mer tvunget til å velge norske produkter, i stedet for at man tenker at norske forbrukere vil velge norske produkter i begeistring, sier han.

- Vil bli dyrere Gulbrandsen mener også de økte tollsatsene vil føre til prisøkning for norske forbrukere.

- Dette vil definitivt øke prisene etter hvert, og dette sier også regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet, sier han.

Norges Bondelag er ikke uventet begeistret for tolløkningene.

- Dette er avgjørende for å klare å utvikle et landbruk her i landet og klare å øke landbruksproduksjonen som Stortinget har lagt opp til, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, til Dagbladet.

- Det eneste alternativet - Men dette betyr jo dyrere mat for forbrukerne.

- Alternativet er at vi ikke får norsk mat i det hele tatt. Nå klarer vi faktisk å ta vare på både norsk og importert mat og sikre at vi vil utvikle matproduksjonen i Norge. Vi har et annet kostandsnivå i Norge, og da er vi nødt til å tilpasse oss dette. Det er et verdivalg om vi vil ha norsk matproduksjon eller ikke.

Bjørke er ikke bekymret for hvordan tollsatsene vil påvirke norsk næringsliv.

- Jeg vil heller påstå at dette vil sikre næringslivet, fordi det vil sikre tilgangen til norske råvarer, sier han.

EU bekymret Da regjeringen varslet om de økte tollsatsene i forrige måned, skapte dette bekymring innad i EU, som i slutten av september varslet mulige mottiltak.

Det fryktes blant annet at de vil øke tollsatsene for norsk laks.

- Jeg ga beskjed om at vi har mottatt denne nyheten med bekymring, sa EUs ambassadør til Norge, János Herman, til Dagsavisen etter et besøk hos landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ved månedsskiftet.

LAGT FRAM I DAG:
Statsbudsjettet for 2013.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
LAGT FRAM I DAG: Statsbudsjettet for 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

EU tok opp tollstriden med Norge også på et møte i EØS-komiteen i Brussel i slutten av september, men det ble ikke fremmet trusler om straffereaksjoner.

- Helt feil av Norge Flere EU-land har tidligere reagert kraftig på beslutningen om å høyne norske tollsatser på kjøtt og ost.

- Jeg ser et land som flyter av melk og honning og som sier «dere skal ta imot vår fisk uten toll». Og så skal vår adgang til det norske markedet begrenses? Jeg synes det er helt feil av Norge å opptre på denne måten, sa den danske europaparlamentarikeren Bendt Bendtsen til TV 2 i september.

Danmark har også tatt opp striden om Norges økte toll på ost og kjøtt opp i EUs markedsadgankomite og vil ha saken øverst på Kommisjonens agenda, meldte DN i slutten av september.

Avventer EUs delegasjon til Norge avventer nå detaljene om de foreslåtte tollsatsene.

- Vi venter nå på at de norske myndighetene gir oss alle detaljene om de foreslåtte endringene. Vi vil inntil det skjer ikke kommentere dette spørsmålet ytterligere, sier ambassaderåd Martin Lassen ved EUs delegasjon til Norge i en kommentar til Dagbladet.

Venstre beskriver de økte tollsatsene som «egoisme satt i system».

- Det er viktig å opprettholde et norsk landbruk, men i stedet for å beskytte oss bak høye tollmurer, kan vi slippe flere utenlandske produkter til og heller gi bøndene våre direkte kultur- og arealstøtte som sikrer dem et økonomisk grunnlag for å produsere god, norsk mat. Dessuten må vi myke opp de firkantede reguleringene i jordbruket slik at bøndene står friere til å produsere det de vil og i de mengdene de vil, sier Guri Melby, leder i Venstres programkomité, i en kommentar.

LA FRAM BUDSJETTET:
Finansminister Sigbjørn Johnsen, her sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen under fremleggelsen av statsbudsjettet på Stortinget i dag. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LA FRAM BUDSJETTET: Finansminister Sigbjørn Johnsen, her sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen under fremleggelsen av statsbudsjettet på Stortinget i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer