TRUSSEL: ESA-satellitten Envisat tok dette radarbildet av oljeflaket 2. mai. Foto: ESA
TRUSSEL: ESA-satellitten Envisat tok dette radarbildet av oljeflaket 2. mai. Foto: ESAVis mer

- Dette vil feie oss av kartet

Oljelekkasjen vil i beste fall vare i én uke til. Fiskere frykter at dette betyr slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oljeselskapet BP sier det i beste fall tar minst seks til åtte dager før lekkasjen i Mexicogolfen teoretisk kan stanses, ved at de forsøker å senke en massiv struktur av metall og betong over åstedet, melder Associated Press (AP).

I mellomtida forsetter enorme mengder råolje å pøses ut i sjøen. Et enormt havområde utenfor kysten av Louisiana er nå stengt for alle typer fiske i minst 10 dager.

Dette kan bli fatalt for regionen hvor havet er en milliardindustri.

- Feier oss av kartetFiskere frykter for tilværelsen og framtida, og sammenlikner situasjonen med dødsorkanen Katrina i 2005. Delstaten Louisiana sliter fortsatt, fem år etter, av ettereffektene.

ET ENORMT havområde i Mexicogolfen er nå stengt for alle typer fiske. Grafikk: NOAA
ET ENORMT havområde i Mexicogolfen er nå stengt for alle typer fiske. Grafikk: NOAA Vis mer

— Katrina traff oss virkelig hardt. Og dette tror jeg kommer til å være spikeren i kista for oss. Jeg tror dette vil feie oss av kartet, sier kaptein Doogie Robin (84), eier av åtte østersbåter, til nyhetsbyrået.

— Dette er oljeindustriens Tsjernobyl, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som for øyeblikket er i Louisiana, til Dagbladet.

— De kan sette meg i fengselFiskeforbudet er blant annet satt i kraft for å sikre at tilgriset og helseskadelig sjømat ikke havner på markedet.

DØD: En rekke døde havskilpadder har skylt opp på strendene den siste tida. Forskere skal nå sjekke om oljeutslippet kan ha bidratt til massedøden. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIX
DØD: En rekke døde havskilpadder har skylt opp på strendene den siste tida. Forskere skal nå sjekke om oljeutslippet kan ha bidratt til massedøden. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIX Vis mer

Men ikke alle har planer om å overholde de oppsatte grensene. Fiskeguide Peter Young mener myndighetene har overreagert ved å stenge områder som ennå ikke er rammet.

— De kan sette meg i fengsel. Dette er levebrødet vårt. Jeg kommer ikke til å ta kundene men inn i oljen, men, inntil jeg ser den selv, kan jeg ikke sitte hjemme uten å arbeide, sier Young til AP.

Presset øker for at oljeselskapet BP må rydde opp i sølet. President Barack Obama holder dem direkte ansvarlig, og opplyste under gårsdagens besøk i regionen at de får sluttregningen på det massive rydde- og bergingsarbeidet.

Jobber døgnet rundtVed selskapets Houston-kontorer arbeider flere dusin ingeniører og teknikere 12-timersskift døgnet rundt for å finne en løsning.

— Det er sannsynligvis enklere å fly i verdensrommet enn å gjøre noe av dette, sier manager Charlie Holt i BP ifølge AP.

Planen om å senke en 74 tonn tung struktur betong og metall ned over lekkasjestedet, som i tur skal samle opp og lede oljen til en lekter på overflata, er aldri før prøvd på 1500 meters dyp. Videre vil det ta minst en uke før utstyret er på plass, melder AP.

SLIK SPRER oljen seg fram mot 3. mai. Grafikk: NOAA
SLIK SPRER oljen seg fram mot 3. mai. Grafikk: NOAA Vis mer

Å bore en avlastningsbrønn kan ta opptil 90 dager. Forsøk på å aktivere utblåsningsventilen, som burde hindret katastrofen i utgangspunktet, har så langt vært mislykket.

— Det er som å utføre en hjerteoperasjon på 5000 fots dybde i mørket, sier BPs styreformann Lamar McKay til ABC News.

- Underjordisk vulkanI mellomtida forsetter lekkasjen å pumpe ut mange tusen fat giftig råolje per døgn i det sårbare hav- og kystområdet.

LAGRENE TØMMES: John Rotonti fra Felix's Seafood Restaurant i New Orleansviser fram noe som kan bli en sjeldenhet de neste dagene: ferske østers.  Foto: REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/Handout/SCANPIX.
LAGRENE TØMMES: John Rotonti fra Felix's Seafood Restaurant i New Orleansviser fram noe som kan bli en sjeldenhet de neste dagene: ferske østers. Foto: REUTERS/Sean Gardner/Greenpeace/Handout/SCANPIX. Vis mer

— Se for deg en slags underjordisk vulkan som spyr ut over 760 000 liter olje per dag, om ikke mer, sier Florida-guvernør Charlie Crist, som har erklært unntakstilstand flere steder i staten.

Bergingsarbeidet går, bokstavelig talt, i motvind. Dårlig vær og grov sjø har hindret skip i å samle opp eller brenne overflateolje. Høye bølger sørger for å skvulpe sølet over flytende barrierer.

Kan slite lengeHvor lenge regionen kommer til å slite med konsekvensene er foreløpig et åpent spørsmål, uansett hvor kjapt de får stanset lekkasjen, mener lokalbefolkningen.

ADVARER: Bellona-leder Frederic Hauge sier katastrofen like gjerne kunne skjedd på norsk sokkel. Foto: CASEY E. KELBAUGH/DAGBLADET
ADVARER: Bellona-leder Frederic Hauge sier katastrofen like gjerne kunne skjedd på norsk sokkel. Foto: CASEY E. KELBAUGH/DAGBLADET Vis mer

— Barna mine kommer til å prate om effekten av dette når de er i min alder, sier den 41 år gamle båtkapteinen Bob Kenney til AP.

EN OLJESKADD havsule behandles i Louisiana. Foto:  AFP PHOTO/Mark RALSTON
EN OLJESKADD havsule behandles i Louisiana. Foto: AFP PHOTO/Mark RALSTON Vis mer