Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette vil forandre Norge

Regjeringen la fram Soria Moria II i dag.

LA FRAM NY PLATTFORM: De rødgrønne regjeringskameratene la i dag fram en ny politisk plattform for de neste fire årene. Foto: BJØRN LANGSEM
LA FRAM NY PLATTFORM: De rødgrønne regjeringskameratene la i dag fram en ny politisk plattform for de neste fire årene. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Den plattformen vi legger fram i dag er historisk. I likhet med Soria Moria-erklæringen vi la fram i 2005, vil den forandre Norge og norsk politikk, sier Jens Stoltenberg.

Les hele den politiske plattformen her!

I regjeringserklæringen kommer det blant annet fram at regjeringen innfører nye krav til lærere. I tillegg åpner regjeringen for å trappe ned i Afghanistan.

Det blir ingen oljeboring de neste fire åra.

Asyl- og innvandringspolitikken strammes inn. Og det blir en ny politikk om ulv og bjørn.


Lag din egen regjeringserklæring her!

Her er noen av hovedpunktene:

• En betydelig styrking av kommunenes frie inntekter slik at barnevern, skole og pleie og omsorg kan bedres.

• Samhandlingsreformen skal gjennomføres, og med det følger økt vektlegging av forebyggende innsats, bedre koordinering mellom aktørene og en satsing på helsetjenestene i kommunene.

• Utbygging for å sikre full sykehjemsdekning innen 2015, og en styrking av eldres rettigheter gjennom lovendring og fastsettelse av en ny forskrift om verdig eldreomsorg.

• Opptrapping av innsatsen mot rusavhengighet.

• Regjeringen vil i forbindelse med behandligen av Fordelingsutvalgets innstilling legge fram for Stortinget tiltak for bedre fordeling og bekjempelse av fattigdom, spesielt legge fram tiltak som kan redusere fattigdom blant barn.

• Det skal innføres en gratis time SFO hver dag for å legge til rette for leksehjelp, fysisk aktivitet og mulig samarbeid med kulturskolen.

• Timetallet på barneskolen skal styrkes, og opplæringsloven skal endres slik at vi sikrer en maksimumsgrense for tallet på elever pr. lærer på hver skole.

• Forsterket innsats mot frafall i videregående utdanning, blant annet gjennom bedre integrering mellom teori og yrkespraksis.

• Et taktskifte i samferdselspolitikken med økt satsing på vei, jernbane, luftfart og sjøveg.

• Øke politibemanningen ved å sikre fortsatt høyt opptak av politistudenter, og fortsette arbeidet for å få et mer synlig og tilgjengelig politi.

• En opptrapping av kultursatsingen ved å gjennomføre Kulturløftet II.

• En skjerping av Norges klimamål slik at de tilsvarer kutt i utslippene på 40 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivå, dersom det kan bidra til enighet om en ambisiøs klimaavtale der de store utslippslandene påtar seg konkrete utslippsforpliktelser.

• En storsatsing på fornybar energi blant annet ved å innføre felles sertifikatmarked med Sverige fra 2012 og legge fram en overgangsordning fram til et slikt system er på plass.

• Ikke åpne for petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden, og ta stilling til gjennomføring av en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i Nordland VI og VII og Troms II i forbindelse med revideringen av forvaltningsplanen i 2010.

• Regjeringen er innstilt på å gå inn i en dialog med arbeidslivets parter om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret i 2010.

- Noen ganger må vi innrømme at det er rene kompromisser, hvor vi møtes på halvveien. Andre ganger endrer vi syn etter å ha sett nærmere på saken, og kommer fram til ny politikk, sier Jens Stoltenberg.

Han forteller at Ap er blitt et bedre parti i dialog med SV og Sp.

- Det viktigste med Soria Moria-erklæringen er at det setter en samfunnsretning. Det handler om arbeid og verdiskapning i hele landet. Det handler om felleskap, at vi satser på skole, omsorg og andre fellessoppgaver og betaler for det i spleiselaget, i stedet for skattekutt. Det handler om å drive en offensiv miljøpolitikk, sier Ap-lederen.

- Vi skal ikke ta en uforholdsmessig stor del av ansvaret. Derfor setter vi i gang tiltak for å redusere antallet av de som kommer som ikke har krav på beskyttelse, sier Stoltenberg.

- Vi har veldig sterke meninger, sier Kristin Halvorsen.

- Vi er tydelig på hva som er vår politiske kurs. Mer til velferd og en mer offensiv miljøpolitikk, sier Halvorsen.

- Det er på en helt annen måte nå enn tidligere et klart miljø og klima-fokus, sier Halvorsen.

Dagbladet.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling