- Dette vil gjøre krig trygt

Det sier den amerikanske hæren, som utvikler roboter til moderne krig.

DRAPSMASKIN: «Maars» har påmontert et M240B-maskingevær, som kan skyte 750 skudd i minuttet, og en granatkaster med høyeksplosive 40mm-granater. Foto: Det amerikanske militæret
DRAPSMASKIN: «Maars» har påmontert et M240B-maskingevær, som kan skyte 750 skudd i minuttet, og en granatkaster med høyeksplosive 40mm-granater. Foto: Det amerikanske militæret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Krig ville vært mye tryggere omm flere av dem hadde blitt bekjempet av roboter, mener den amerikanske hæren.

De utvikler nå roboter, som de mener er framtidas krigsutstyr. Men til skuffelse for de som liker Sci Fi-filmer eller Qs avanserte teknikk i James Bond-filmene, er det ingen av dem som ligner på mennesker.

Roboten «Maars» (Modular Advanced Armed Robotic System), som er blant det mest avanserte utstyret, er på størrelse med en gressklipper - men er langt farligere med en rekke ulike våpen. Blant annet er det montert et M240B-maskingevær, som kan skyte 750 skudd i minuttet, og en granatkaster med høyeksplosive 40mm-granater.

Får ikke panikk Med Maars kan soldaten stå på trygg avstand i skuddveksling med fienden ved å kontrollere den og se hva som skjer med flere påmonterte kameraer.

Om fienden ikke skal drepes har kan den kommunisere med fiende via mikrofon og høyttaler, og en laser som kan blende folk. I tillegg kan man istedet for å skyte granater skyte ut «beanbags», røyk eller pepperspray.

Ikke bare beskytter roboten soldatene, men den blir aldri distrahert og på grunn av et ikke-blinkende digitalt øye oppdager den automatisk de minste bevegelser, skriver The New York Times. Roboten vil heller aldri få panikk i strid.

- Et godt argument for bevæpnede roboter er at de kan bruke mer tid på å vurdere slagmarka uten å skyte mot uskyldige i hast, sier Joseph W. Dryer til avisa. Han er operasjonssjef ved iRobot, som lager roboter som rydder miner og robot-støvsugere.

- Roboter senker terskelen Men roboter i strid er svært kontroversielt. Kritikere mener det andre ser på som positivt, at ingen liv blir satt i fare, gjør at det kan bli lettere å senke terskelen for krigshandlinger.

- Krig kan bli startet veldig lett og til små kostnader, mener forsker Wendell Walalch ved Yales tverrfaglige senter for bioetikk og formann for universitetets teknologi- og etikkgruppe.

Men ikke alle robotene er laget for å drepe. For eksempel LS3 - som ser ut som en robothund - har fire bein og kan bære opptil 180 kilo med utstyr og kan gå gjennom røft terreng i 32 km. Den kan også regnes som lagførerens beste venn, siden den automatisk vil følge en bestemt soldat ved bruk av GPS.

En lignende oppfinnelse er SMSS (Squad Mission Support System), som er en ubemannet kjøretøy som kan frakte opptil 453 kg med utstyr. Den følger på samme måte som LS3 en bestemt soldat ved hjelp av GPS og kan kjøre i ca 30 km/t.

ROBOTHUND: Denne firbeinte roboten kan bære opptil 180 kg gjennom røft terreng. (Prosjektbilde)
ROBOTHUND: Denne firbeinte roboten kan bære opptil 180 kg gjennom røft terreng. (Prosjektbilde) Vis mer

Boston Dynamics, som er oppfinneren bak robothunden, har kommet et stykke på veien til å utvikle en robot som ligner på et menneske. Oppfinnelsen har fått navnet «Petman», og er en menneskeliglignende robot for testing av kjemisk beskyttelsesbekledning som brukes av militæret i USA.

Livsviktig «Packbot» dreper heller ikke. Mer enn 2000 av dem er stasjonert i Irak og Afghanistan og brukes for å oppdage bomber og miner, noe som sees på som livsviktige oppdrag i et land med mange IED-er(veibomber).

«Throwbot» et et nyttig verktøy for oppdrag i urbane strøk. På størrelse av en liten radiostyrt bil er den utstyrt med video-kamera og trådløs mottaker, og kan kastes inn i rom for å finne ut om det befinner seg en fiende der. Den er bare fire kilo, og kan lett plasseres i soldatenes ryggsekk. Den kan også brukes mot veibomber, og brukes av britene i Afghanistan.

Også ubemannede droner regnes som robotvåpen. Blant de nyeste er Global Hawk og RQ-9 Reaper. En prototype av Global Hawk har blitt brukt i både Afghanistan og Irak, mens MQ9 Reaper har utført flere oppdrag i Afghanistan.

MQ-9 er den første dronen laget for såkalte hunter-killer-oppdrag.

• Se interaktiv grafikk om de forskjellige robotene på nettsidene til The New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer