Kongress-angrepet

Dette vil han skjule

Nasjonalarkivet har avslørt nye detaljer om dokumentene Trump prøver å holde hemmelige.

HEMMELIG: Tidligere president Donald Trump vil gjerne at en stor del av dokumentene komiteen i Kongressen har bedt om, holdes hemmelige. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB
HEMMELIG: Tidligere president Donald Trump vil gjerne at en stor del av dokumentene komiteen i Kongressen har bedt om, holdes hemmelige. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB Vis mer
Publisert

Tvisten om dokumenter fra Donald Trumps tid i Det hvite hus fortsetter. En komité i Representantenes hus etterforsker stormingen av Kongressen 6. januar i år, og har bedt om innsyn i en rekke dokumenter.

Nå har det kommet fram nye detaljer om hva slags dokumenter komiteen ønsker innsyn i, som den tidligere presidenten forsøker å forhindre.

Notater fra Meadows og McEnany

Politico skriver at presidenten har forsøkt å blokkere 750 sider av nesten 1600 som har blitt identifisert av tjenestemenn som relevante til etterforskningen.

Hundrevis av disse er fra permene til Trumps daværende pressesekretær Kayleigh McEnany, skriver Politico.

Disse skal inneholde talepunkter og uttalelser som relaterer til «anklager om valgjuks, valgsikkerhet og andre temaer som dreier seg om 2020-valget», ifølge nyhetsbyrået AP.

2020: Daværende pressesekretær i Det hvite hus og stabssjef Mark Meadows. Foto: AP Photo/Evan Vucci / NTB
2020: Daværende pressesekretær i Det hvite hus og stabssjef Mark Meadows. Foto: AP Photo/Evan Vucci / NTB Vis mer

Blant dokumentene Trump har forsøkt å blokkere, er 30 sider med timeplaner, avtaleinformasjon som viser besøkende til Det hvite hus, aktivitetslogger og telefonlogger.

Spesifikt for 6. januar 2021 ber de om 13 sider med utkast til taler, uttalelser, korrespondanse angående hendelsene og tre håndskrevne notater om hendelsene fra stabssjef Mark Meadows.

Et håndskrevet notat fra Meadows skal ramse opp potensielle eller planlagte brifinger og telefonsamtaler om sertifiseringen 6. januar og andre valgsaker, i tillegg et utkast på en presidentordre om temaet valgintegritet.

Da Trumps tilhengere stormet kongressen 6. januar, avbrøt de sertifiseringen av Bidens valgseier.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Søksmål

Ifølge CNN har Representantenes hus slått fast i føderal rett at Trump ikke har rett til å holde mer enn 700 dokumenter fra sitt presidentskap konfidensielle, og har da vist til komiteens behov for å rekonstruere Trumps innsats for å undergrave 2020-valget og hans handlinger 6. januar.

Trump har saksøkt nasjonalarkivet for å prøve å hindre at disse dokumentene blir oversendt til Husets komité som undersøker angrepet. President Joe Biden mener at mesteparten av dokumentene ikke kan beskyttes av «executive privilege», altså at en president kan tilbakeholde visse former for konfidensiell kommunikasjon.

Biden mener det ikke ville være i USAs beste interesse.

Tidligere har Trump kritisert etterforskningen og anklaget demokratene for å forsøke å bruke kongressen til å forfølge sine politiske motstandere.

- Deres forespørsler er ikke basert på loven eller virkeligheten. Det er bare et spill for disse politikerne, sa Trump, ifølge NBC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer