- Dette vil ikke få skips- kameratene våre tilbake

Jarle Andhøy anmeldt for brudd på meldeplikten.

FROSTSKADER: Jarle Andhøy og Samuel Massie var sterkt preget da de ankom New Zealand etter sydpolekspedisjonen. Nå er Andhøy anmeldt for brudd på meldeplikten. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
FROSTSKADER: Jarle Andhøy og Samuel Massie var sterkt preget da de ankom New Zealand etter sydpolekspedisjonen. Nå er Andhøy anmeldt for brudd på meldeplikten. Foto: Neil Macbeth / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUCKLAND/OSLO (Dagbladet): - Fengsel og bøter, det blir lite og trivielt i sammenheng med at det er tre skipskamerater som er borte, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Andhøy ble i dag anmeldt av Norsk Polarinstitutt for brudd på meldeplikten i «Berserk»-saken. Tom Gisle Bellikka, Robert Skaanes og Leonard J. Banks var om bord «Berserk» da skuta sendte ut et nødpeilesignal 0522 tirsdag forrige uke.

Kommer ikke tilbake Andhøy og 18-årige Samuel Massie var da i land på Antarktis. «Berserk» er ikke sett siden.

Andhøy kan dermed risikere bøter og opptil ett års fengsel, etter at han uten den rette tillatelsen til å seile i havområdene sør for 60. breddegrad satt kurs for de livsfarlige havområdene.

VAR OM BORD I «BERSERK»: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat
VAR OM BORD I «BERSERK»: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat Vis mer

Andhøy skulle ifølge regelverket ha varslet om turen seinest et år før avreise.

Vurdert - Dette er tiltak som uansett ikke vil få dem tilbake, sier Jarle Andhøy til Dagbladet ved 0030-tida lokal tid.

I går kveld newzealandsk tid oppdaterte Andhøy «Berserk»-skutas Facebook-side. Da var det ikke klart hvorvidt han ville bli politianmeldt.

- Jarle og Samuel er på vei hjem og vil møte all kritikk og eventuelle anmeldelser. I mellomtiden håper vi at personer som vil sole seg i glansen av tragedien vil la være å kaste skygge over de mulig forliste. All sorg og kondolanser overbringes til familiene som har det tyngst ved savnet av de bortkomne, skriver han.

Det er NPI som håndhever bestemmelsene om ferdsel i polare strøk, og instituttet har i løpet av dagen i dag og resten av uka sittet i møter for å avgjøre om de ville gå til anmeldelse av Andhøy.

VAR OM BORD I «BERSERK»: Robert «Burro» Skaanes. Foto: BL
VAR OM BORD I «BERSERK»: Robert «Burro» Skaanes. Foto: BL Vis mer

Direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt har ikke besvart Dagbladets henvendelser så langt i formiddag.

Dagbladet kommer med mer.