Kloden koker:

- Dette vil koste menneskeliv

Ferske tall fra EU og FN viser at det aldri har vært registrert en varmere måned enn juli 2019. Klimaforsker Bjørn Samset advarer om at det likevel kan bli en av de kaldeste julimånedene i resten av våre liv.

SMELTER: Etter hetebølgen i Europa har høytrykket flyttet seg til Grønland; der smelter isen dobbelt så fort som i en vanlig julimåned. Her værkart fra 2. august. Foto: Climate Change Reanalyzer, University of Maine
SMELTER: Etter hetebølgen i Europa har høytrykket flyttet seg til Grønland; der smelter isen dobbelt så fort som i en vanlig julimåned. Her værkart fra 2. august. Foto: Climate Change Reanalyzer, University of Maine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I juli ble varmerekorder over hele Europa sprengt. Belgia, Nederland, Tyskland og Storbritannia fikk for første gang temperaturer over 40 grader. I Paris ble det satt ny varmerekord på 42,6 grader.

Den globale snittemperaturen i juli 2019 tangerte - og kan ha passert - tidenes varmeste måned: juli 2016.

- Ifølge de aller ferskeste dataene fra WMO og det tilhørende klimasenteret, var juli minst like varm, om ikke varmere, enn den varmeste måneden noensinne registrert, sa FN-sjef António Guterres 1. august.

- Dette er av enda større betydning fordi den forrige varmeste måneden, juli 2016, forekom under en av de sterkeste El Niño-fasene noensinne. Det er ikke tilfellet i år, fortsatte FNs generalsekretær.

Det er foreløpige tall fra FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EU-organisasjonen Copernicus som viser at hetesommeren virkelig ikke kan måle seg med somrene før i tida.

Det gjør Bjørn Samset, klimaforsker ved Cicero, bekymret.

- Det er den varmeste julimåneden i våre liv hittil - men kanskje en av de kaldeste julimånedene i resten av våre liv, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer