Russland

Dette vil Putin i Iran

Mens krigen herjer i Ukraina, reiser Vladimir Putin til Iran og møter viktige statsledere.

MØTES IGJEN: Vladimir Putin møtte Irans president Ebrahim Raisi under sitt besøk i Asjgabat i Turkmenistan i juni (bildet). Nå møtes de to igjen. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin via AP
MØTES IGJEN: Vladimir Putin møtte Irans president Ebrahim Raisi under sitt besøk i Asjgabat i Turkmenistan i juni (bildet). Nå møtes de to igjen. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin via AP Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin besøker denne uka Teheran og Irans president Ebrahim Raisi. Besøket er Putins andre utenlandstur siden han iverksatte invasjonskrigen i Ukraina i februar.

Den russiske presidenten reiste i juni til Turkmenistan og Tadsjikistan. Dette er imidlertid land Putin har stor innflytelse over og få politiske motsetninger med.

Denne gangen er det langt mer som står på spill. Den offisielt uttalte agendaen for møtet er å utvide de økonomiske båndene mellom Iran og Russland.

Den iranske parlamentarikeren Mohammadreza Pour-Ebrahimi har i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået Irna uttalt at sanksjonene mot Russland gjør det viktigere å ha et tett samarbeid med Iran.

Også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan deltar på møtet.

- Dette er store, viktige land på verdensarenaen, og det er knyttet langt større prestisje til besøket, sier Tor Bukkvoll, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Sender signal

Han tror Putin har viktige innenrikspolitiske interesser i å gjennomføre besøket.

ENIGE: Sverige, Tyrkia og Finland skal være enige i felles dokument. Meldingen kom åpningsdagen av toppmøtet i Madrid tirsdag 28. juni. Vis mer

- Jeg tror hans hovedformål er å vise russerne at han ikke er bekymret for situasjonen i Ukraina. Han vil vise at det er god nok kontroll på situasjonen til at han også kan drive med andre ting. Det er viktig for hans innenriksagenda, mener Bukkvoll.

Høyt på agendaen for besøket står Syria-krigen, der både Tyrkia, Russland og Iran er viktige aktører.

- Putin vil demonstrere for omverden at Russland klarer å være en stormakt samtidig som at de kjemper i Ukraina, sier Bukkvoll.

Viktig for Russland

Russlands forhold til Tyrkia er trolig bedre enn til noen andre Nato-land.

I juni signerte Tyrkia en avtale med Sverige og Finland som åpnet for deres medlemskap i alliansen. Like etter gikk Kreml-talsmann Dmitrij Peskov ut og stadfestet at avtalen ikke ville påvirke forholdet mellom Moskva og Ankara.

- Hvorfor var responsen her så mild?

- Det er noe vi har sett mange ganger i forholdet mellom dem. Det er nesten ingenting som kan ødelegge det. Erdogan er nok den eneste lederen innad i Nato som kan finne felles forståelse med Putin. Han agerer ofte mot USAs vilje, sier han.

- Moskva tenker nok derfor at et noenlunde godt forhold til Tyrkia er så viktig at de kan godta mer derfra.

Meklerrolle

Erdogan har også påtatt seg en meklerrolle i Ukraina-konflikten, og har den siste tida ledet forhandlinger om en korridor for korneksport ut av Ukraina.

I en analyse hos Foreign Policy skriver Midtøsten-forsker Steven A. Cook at Erdogan forsøker å bruke krisen til å etablere Tyrkia som en stormakt.

- Tyrkia ønsker ikke å igjen bli tildelt rollen som en vaktpost på Natos sørøstlige flanke, påpeker Cook i analysen.

NÆRE: Vladimir Putin har et nærere forhold til Tyrkias president Recey Tayyip Erdogan enn de fleste andre Nato-statsledere. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kreml via AP
NÆRE: Vladimir Putin har et nærere forhold til Tyrkias president Recey Tayyip Erdogan enn de fleste andre Nato-statsledere. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kreml via AP Vis mer

Erdogan var svært tidlig ute med å etablere kontakt med begge partene i krigen. Tyrkia har støttet Ukrainas grensesuverenitet under krigen, men har ikke innført sanksjoner mot Russland slik Vesten har.

Ikke mer reell innflytelse

Likevel tror ikke Bukkvoll at Erdogan har noe særlig mer reell innflytelse over Russlands handlinger i Ukraina enn andre statsledere i Nato.

- Jo mer Russland tar i Ukraina, jo større blir målene hans. Det er tilfelle uavhengig av hva Erdogan eller andre måtte mene, sier han.

Han tror imidlertid det finnes et sannsynlig scenario der Erdogans innflytelse over Putin kan komme til nytte.

- Om vi til høsten kommer i en situasjon der flere i Russland skjønner at det ikke går, at Russland tvinges over i en mer reell forhandlingssituasjon, kan det tenkes at Erdogan kan spille en viktigere rolle.

Også på agendaen i Teheran er angivelig droner. Amerikanske myndigheter hevder Iran skal være villige til å selge hundrevis av droner til Russland, og å lære dem opp i bruken av dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer