DEBATTERTE: SV-leder Audun Lysbakken møtte til partilederutspørring i valgboden til Dagbladet mandag en uke før valget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DEBATTERTE: SV-leder Audun Lysbakken møtte til partilederutspørring i valgboden til Dagbladet mandag en uke før valget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dette vil SVs endre med Støres hundredagersplan: - Vi skal skru opp ambisjonsnivået

Støres hundredagersplan nevner ingen av Sp og SVs store kampsaker. Det blir det kamp om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En uke før valget lanserte Ap-leder Jonas Gahr Støre en liste med ti løfter Ap vil kjempe for å innføre innen hundre dager dersom Støre blir statsminister.

Ikke ambisiøs nok

Lista Ap-leder Jonas Gahr Støre la fram i dag, inneholder flere valgløfter som alle er mer eller mindre kjent Arbeiderpartipolitikk. Blant annet skal oppmykingen av arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidighet reverseres, og kommuneøkonomien skal styrkes.

Den blir lansert uten at Ap-lederen har konferert med sine nærmeste aktuelle samarbeidspartnere i Sp og SV først.

SV-leder Audun Lysbakken synes lista er god, men ser flere ting som etter SVs syn mangler.

- Jeg er enig i alle punktene og SV vil gjerne være med å gjennomføre den. Samtidig skal vi sørge for at ambisjonsnivået skal skrus opp litt, men jeg er veldig glad for at Jonas har lagd litt plass i hundredagersplanen for at vi og Sp også skal få lagt inn noen krav der. Det skal jeg love at vi kommer til å gjøre, sier SV-lederen til Dagbladet.

Ser ikke problem

Han synes ikke det er et problem at Ap legger fram en slik liste uten å konferere med dem først – og påpeker at Ap-leder Jonas Gahr Støre kun har lagt fram ting det er opplagt rødgrønn enighet om.

- Jeg synes det er en god liste, men det er også et eksempel på at SV trengs for å gjøre lista enda tøffere og mer ambisiøs.

Han lover at SV kommer til å forhandle inn andre hastetiltak dersom de skal ha et avklart samarbeid med en Ap-basert regjering.

Det gjelder særlig fem ting:

  • Barnetrygden må løftes allerede i det første statsbudsjettet
  • Arbeidet med en forpliktende plan for kutt av minst 3 millioner tonn co2 må påstartes
  • Det må startes utredninger om hvordan regj kan stoppe profitt på barnehage, barnevern og asylmottak.
  • Norge skal raskt ta stilling til internasjonalt atomvåpenforbud
  • Fiskeripolitikken til Per Sandberg (Frp) må endres.

- Vi må komme raskt i gang med å endre fiskeripolitikken til Per Sandberg. Det skylder vi Nord-Norge, og det må et nytt flertall begynne med raskt. Vi er særlig opptatt av å komme i gang med politikk som kan flytte ressurser til kystflåten og sørge for at vi får ny optimisme for kystfiskerne og kystsamfunnet, og det er det litt uklart hvor Ap står, så det vil bli viktig for oss å tidlig få enighet om en klar vilje til å endre politikken, sier SV-lederen.

Tar det med ro

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp ikke har noen tilsvarende liste, og vil ikke spekulere i hva den vil inneholde.

I VALGBODEN: Mer feminisme, bedre forsvar av Norge og helsepersonell inn på Stortinget. Her får du en kort presentasjon av noen av de små partiene i valgkampen. Se også Samfunnspartiets førstekandidat røyke marihuana på Karl Johan: Vis mer Vis mer

- Vi har ikke lansert noen slik liste, men har vært tydelig på hva som er våre hovedprioriteringer, og så er det velgerne som avgjør, sier Sp-lederen,

Han synes det er helt greit at Ap lanserer en slik plan uten å konferere med Sp først.

-Hvorfor skulle de gjøre det? Det er tross alt snakk om to ulike partier, sier Sp-lederen, som oppsummerer Støres utspill med hundredagersplanen på følgende måte:

- De har sine utspill og vi har våre, og det er slik en valgkamp er. Så kaller han (Støre, journ.anm) det en hundredagersplan fordi det er ny vinkling, for å få en ny overskrift på gamle saker, og så fikk de et oppslag i Aftenposten på det, og det var vel det som var målet. Mer alvorlig tar jeg det egentlig ikke, og det er noe som hører valgkampen til.