- Dette vil være spesielt uheldig for vårt sykehjem

Sårbart kontrollsystem brukes til å styre lys og varme.

VARMESTYRING: Ett av de sårbare kontrollsystemene Dagbladet har funnet på Internett, tilhører Rørvik sykestue. Dette brukes til å styre varme, lys og ventilasjon, opplyser kommunen. Foto: Tom Lysø / Namdalsavisa
VARMESTYRING: Ett av de sårbare kontrollsystemene Dagbladet har funnet på Internett, tilhører Rørvik sykestue. Dette brukes til å styre varme, lys og ventilasjon, opplyser kommunen. Foto: Tom Lysø / Namdalsavisa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forbindelse med artikkelserien «Null CTRL» har Dagbladet funnet flere hundre norske, sårbare kontrollsystemer for bygninger, utviklet for å kontrollere alt fra lys, varme og ventilasjon til låsemekanismer og brannalarmer. 

Alle disse systemene er koblet mot Internett uten brannmurbeskyttelse, og er av en versjon med et kjent sikkerhetshull som gjør dem ekstra utsatt for hackere.

Advarer Sju av systemene Dagbladet har funnet, brukes i bygg tilhørende Vikna kommune i Nord-Trøndelag, deriblant flere skoler og en sykestue. Disse systemene styrer varme, ventilasjon og lys, opplyser kommunen.De kjente ikke til sikkerhetshullet Dagbladet omtaler i dag, og som både amerikanske sikkerhetsmyndigheter og FBI advarte mot i fjor.

- Med en gang du har funnet dette sikkerhetshullet er det veldig lett å trenge inn. Å finne det er heller ikke spesielt vanskelig, sier den amerikanske sikkerhetseksperten Terry McCorkle.

- Uheldig - Hvis det er mulig, er det uheldig for oss, skriver avdelingsleder for Bygg & Eiendom Erik Jakobsen ved Vikna kommune i en e-post til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer