- Dette vil vi ikke se på

I sitt alternative budsjett bruker Oslo Høyre de store pengene på å hjelpe vanlige folk i hverdagen: Gratis barnehage og billigere månedskort.

STORE PENGER TIL VANLIGE FAMILIER: Høyres alternative budsjett for Oslo bruker hundrevis av millioner på gratis kjernetid og billigere kollektivtransport. Eirik Lae Solberg, Anne Lindboe og Mehmet Kaan Inan er bekymret for tidene hovedstaden har i vente. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
STORE PENGER TIL VANLIGE FAMILIER: Høyres alternative budsjett for Oslo bruker hundrevis av millioner på gratis kjernetid og billigere kollektivtransport. Eirik Lae Solberg, Anne Lindboe og Mehmet Kaan Inan er bekymret for tidene hovedstaden har i vente. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert

Oslo Høyres to største prioriteringer i sitt alternative budsjett er gratis barnehage til alle familier som tjener under 1 million kroner, og å senke prisen på månedskort i hovedstaden med 200 kroner.

De to tiltakene koster henholdsvis 141 og 232 millioner kroner, og hvert tredje barn i Oslo vil få gratis barnehage med forslaget fra Høyre.

Partiet sier dyrtida landet står i har påvirket budsjettprioriteringene.

- Det gjør inntrykk å lese om rekordlange køer utenfor landets matsentraler, og aleneforsørgere i full jobb som ikke aner hvordan de skal klare å betale regningene sine og kjøpe julegaver, sier Mehmet Kaan Inan (H) til Dagbladet.

13 500 familier

Han er fraksjonsleder på utdanningsfeltet for Høyre i Oslo. Kaan Inan får støtte fra byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

- Helt konkret forslår vi at gi gratis kjernetid, maks 20 i uka, neste år til alle barn fra husholdninger med under 1 million kroner i samlet årsinntekt, sier Solberg.

Oslo Høyre sier at 13 500 barn og deres foreldre som vil ha glede av denne ordningen partiet foreslår å innføre - dersom de hadde hatt byrådsmakt i hovedstaden.

- Vi tar regninga

I dag er det avhengig av hvor i Oslo du bor om du kvalifiserer til å søke om gratis kjernetid. I noen bydeler kan du ikke tjene mer enn 598 000 i året for å få tilbudet, mens du i andre steder i byen kan tjene nesten 100 000 mer og likevel få gratis kjernetid.

- Dagens ordning er unødvendig byråkratisk og urettferdig, konkluderer Lae Solberg.

Anne Lindboe, Høyres ordførerkandidat ved valget neste år, sier at barnehager er helt avgjørende for å utjevne sosiale forskjeller.

- Å delta i barnehagen påvirker et barn i mange år etterpå, og gjør at mange barn lærer seg norsk før de starter på skolen. Derfor er jeg glad for at vi nå kan love alle barn som kommer fra familier med lavinntekt at vi tar regninga for deres barnehageplass 20 timer i uka, forteller Lindboe.

Usikre tider i 2023

Alle de tre Høyre-toppene påpeker at framtida ofte er vanskelig å spå, men at én ting allerede er klart vedrørende året vi snart går inn i:

- 2023 kommer til å bli det dyreste året for norske husholdninger noensinne. Økonomiske seinvirkninger av koronakrisen presser prisene opp, og når Russland i tillegg har gått til krig mot Ukraina går det fra vondt til verre og prisveksten er dramatisk, sier Lae Solberg.

Mehmet Kaan Inan skyter inn:

- Alt blir dyrere. Maten, strømmen, huslånet og husleia, og mange som har bil har nesten ikke råd til å bruke den, sier han.

- Dette vil ikke vi i Oslo Høyre sitte stille og se på. Det er derfor foreslår vi å bruke nesten en halv milliard kroner på å gjøre barnehagen og kollektivprisene billigere, fortsetter fraksjonslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer