- Dette vil vi kjøpe

Direktør Knut Schrøder ved Regionsykehuset i Tromsø fnyser av politikernes spareiver. Gitt en ørliten bit av den svulmende oljeformuen kjøper han straks nytt behandlingsutstyr for kreftpasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo vil ha biler og sambandsutstyr, mens Universitetet i Bergen investerer i bøker og utenlandske forelesere, når Dagbladet inviterer til «ikke-inflasjonsdrivende» shopping i utlandet.

- Jeg kunne uten problemer satt opp en handleliste på 150-200 millioner kroner. Mye av det utstyret vi bruker idag er 10 år gammelt, og er modent for utskifting, forteller sykehusdirektør Knut Schrøder.

Norges formue vokser i et forrykende tempo. Bare i år går staten med rundt 150 milliarder kroner i overskudd. Salg av eierandeler i Nordsjøen, delprivatisering av Statoil og Telenor, samt salg av Kredittkassen kan innbringe ytterligere ca. 200 milliarder kroner. Men Jens Stoltenberg og stortingsflertallet vil ikke bruke av milliardene. De er redde for inflasjon, en oppheting av økonomien som fører til prisstigning og rentehopp.

Men ikke alle sluker Regjeringens argumenter. En rekke økonomer har de siste dagene uttalt at det er fullt mulig å realisere Schrøders drøm om nytt sykehusutstyr, uten å ramme norsk økonomi. Løsningen er å handle produkter som produseres i utlandet. Dette krever nytenking hos dem som sitter på pengesekken, men er aldeles gjennomførbart, hevder blant andre Kapital-redaktør Trygve Hegnar.

- Jeg kan ikke begripe at det skal være skadelig for nasjonen å utstyre sykehusene med moderne utstyr og driftsbudsjetter som går ihop, sier Schrøder.

Oslopolitiet vil ha nye biler, IT- og sambandsutstyr, mens rektor Kirsti Koch Christensen ved Universitetet i Bergen skulle ønske hun hadde penger til å vedlikeholde universitetsbiblioteket.

- Prisstigningen på bøker og tidsskrifter har vært så enorm, at vi har måttet si opp en rekke abonnementer. Det er sterkt beklagelig for et universitet, sier Christensen.

En million eller så til vitenskapelig utstyr hadde heller ikke vært å forrakte.

- Også skulle jeg gjerne hatt råd til å hente en og annen gjesteforeleser fra utlandet til Bergen. Ja, kanskje til og med sende noen av våre egne ut i verden for å sanke kunnskap og erfaring, drømmer Christensen.

PC-er og møbler

I Trondheim verker kommunaldirektør for utdanning, Jorid Midtlyng, etter å kjøpe PC-er til grunnskoletrinnet og møbler til skoler og barnehager. Begge deler produseres i utlandet, og representerer således ingen stor trussel mot innenlandsøkonomien.

- Behovet for nyinvesteringer er stort, men jeg er likevel ikke sikker på at en pengepott øremerket innkjøp i utlandet er veien å gå. Staten må gi kommunene økonomisk armslag til å foreta egne prioriteringer, mener Midtlyng.

SLITER: Direktør Knut Schrøder ved Regionsykehuset i Tromsø trenger sårt penger til investeringer i nytt sykehusutstyr, men sliter med å skrape sammen nok midler til den daglige driften.