KYLLING MED VASKEKLUT: Disse kyllingfiletene ble tint direkte i en oppvaskkum, og hadde nærkontakt med en skitten vaskeklut. Foto: Mattilsynet
KYLLING MED VASKEKLUT: Disse kyllingfiletene ble tint direkte i en oppvaskkum, og hadde nærkontakt med en skitten vaskeklut. Foto: MattilsynetVis mer

- Dette ville aldri ha skjedd i Trondheim

Smilefjes gir renere restauranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag skrev flere norske medier om 17 av 21 undersøkte kafeer og spisesteder i Oslo som ble stengt etter en kontroll ledet av politiet.

Det ble avdekket smuglerkjøtt, rotter, tining av kjøtt direkte i oppvaskkummen, knuste frysebokser og generelt dårlig hygiene.

Prøveordning
- Dette ville aldri ha skjedd i Trondheim, sier kommunikasjonsansvarlig Kjell Løvik for den såkalte Smilefjes-ordningen i Mattilsynet til Dagbladet.

Han får støtte av prosjektleder Bente Lind.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Smilefjes-ordningen kan hindre silke tilfeller, tror Mattilsynet i Midt-Norge. Dette bildet viser kjøtt som oppbevares direkte i en fryseboks uten emballasje. Foto: Mattilsynet
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Smilefjes-ordningen kan hindre silke tilfeller, tror Mattilsynet i Midt-Norge. Dette bildet viser kjøtt som oppbevares direkte i en fryseboks uten emballasje. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Vi har hatt utfordringer i Trondheim tidligere, men dette ville neppe ha skjedd nå, sier hun.

Trondheim er nemlig én av 14 kommuner som er med på en prøveordning med smilefjes.

Dette innebærer at alle de totalt 400 serveringsstedene i kommunene blir kontrollert minst to ganger i året.

Smilefjes i vinduet
Etter kontrollen får de karakter i form av et smilefjes, og fjeset må henges opp godt synlig ved inngangspartiet.

DÅRLIG HYGIENE: Kontrollen av de 21 spisestedene viste generelt dårlig hygiene flere steder. Foto: Mattilsynet
DÅRLIG HYGIENE: Kontrollen av de 21 spisestedene viste generelt dårlig hygiene flere steder. Foto: Mattilsynet Vis mer

Dermed kan publikum sjekke om det står bra til med hygienen på restauranten før de stikker inn for å bestille mat.

Prøveperioden har vart i to år, og vil fortsette ut 2009.

- I løpet av disse to årene har Mattilsynet stengt til sammen to av de 400 serveringsstedene, sier prosjektleder Bente Lind til Dagbladet.

Ett av de to stedene ble stengt to ganger. Mattilsynet i Midt-Norge har gjort 2000 kontroller på de to årene.

ULOVLIG LAGER: Denne skitne fryseboksen står på et ulovlig lager, mener Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
ULOVLIG LAGER: Denne skitne fryseboksen står på et ulovlig lager, mener Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Evalueres nå
Hun mener resultatene viser at ordningen er vellykket.

- Dette er kjempebra, sier hun.

I disse dager evalueres ordningen for andre gang.

Hovedkonklusjoen i evalueringen er:

KNUST FRYSEBOKS: Lokket på denne fryseboksen var knust, slik at glasskår kunne blande seg med kjøttet. Foto: Mattilsynet
KNUST FRYSEBOKS: Lokket på denne fryseboksen var knust, slik at glasskår kunne blande seg med kjøttet. Foto: Mattilsynet Vis mer

• Færre steder blir stengt
• De stedene som ikke får full score (og som dermed får et «lite smil», «strekmunn» eller «sur munn») ordner opp fortere enn før
• 98 prosent av forbrukerne ønsker at ordnignen blir permanent

På landsbasis
I løpet av høsten skal Mattilsynet ta stilling til om ordningen skal videreføres.

Statssekretær Dagfinn Sundsbø (Sp) i Helse- og Omsorgsdepartementet er kjent med at Mattilsynet i Midt-Norge har oppnådd gode resultater med smilefjes.

- Så dette bør vi overføre til å gjelde for hele landet, sier han til Dagbladet.

Men når og hvordan det skal skje, avhenger av hva det koster og hvordan det skal organiseres. For eksempel må det ansettes langt flere kontrollører enn i dag. Kanskje vil den bli innført gradvis.

Mattilsynet arbeider nå med å utrede hva prislappen kan komme til å endre på.

- Jeg tror det kan koste opp mot 100 millioner kroner, sier kommunikasjonsansvarlig for prøveordningen, Kjell Løvik.