- Dette ville aldri skjedd i Sverige

Svensk kommentator holder fast på urovekkende sikkerhet rundt norske politikere. - Hadde aldri skjedd i Sverige.

- IKKE I SVERIGE: En aggressiv mann kommer helt opp til Jens Stoltenberg under valgkampen.  I midten: Stoltenbergs politiske rådgiver  Sindre Beyer Fossum Den profilerte svenske kommentatoren Niklas Svensson reagerer og mener dette ikke kunne skjedd i Sverige. Foto: Jens L´Estrade / Expressen
- IKKE I SVERIGE: En aggressiv mann kommer helt opp til Jens Stoltenberg under valgkampen. I midten: Stoltenbergs politiske rådgiver Sindre Beyer Fossum Den profilerte svenske kommentatoren Niklas Svensson reagerer og mener dette ikke kunne skjedd i Sverige. Foto: Jens L´Estrade / ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den profilerte politiske kommentatoren Niklas Svensson i den svenske avisa Expressen har fått svar på tiltale fra ledende talsmenn både for Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

I sin kommentar i dag under tittelen «I Norge lever den naive öppenheten» er Svensson både rystet og undrende over slapp sikkerhet rundt de to statsministerkandidatene da han fulgte dem på to arrangementer i Oslo lørdag 7. september.

Stoltenbergs politiske rådgiver Sindre Fossum Beyer sier til Dagbladet at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen fra Expressens mann i Birkelunden. 10-15 demonstranter fra Natur og Ungdom ropte slagord mot oljeboring utenfor Lofoten og en mann ville bli avbildet sammen med statsministeren.

Og Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes slo kjapt fast på Twitter at svensken ikke var ukjent for dem da han fikk kontakt direkte med Erna Solberg seinere på dagen.

«Jeg visste hvem du var, så det du skriver er feil», skriver Sigbjørn Aanes.

- Urovekkende etter 22. juli - Så er det noe du ikke har skjønt om norsk valgkamp og politiske forhold, Niklas Svensson ?

- Nei, min undring står ved lag: jeg synes det er urovekkende med slikt vakthold rundt toppolitikere to år etter 22. juli-terroren og med drapene på Olof Palme og Anna Lindh i nabolandet tidligere. Det jeg opplevde i Oslo hadde aldri skjedd rundt vår statsminister Fredrik Reindsfeldt, sier Niklas Svensson til Dagbladet.

- Kaos Slik oppsummerer han inntrykkene fra Stoltenberg-valgmøtet i Birkelunden:

- Om lag 20 journalister og 20 - 25 ungdommer fulgte etter Stoltenberg. Jeg oppfattet ikke hva de de demonstrerte mot (Natur og Ungdom mot oljeboring i Lofoten, red.anm.). Det var et kaos som ikke ville skjedde rundt Reinsfeldt.

- Det var Stoltenberg selv som måtte skubbe unna folk, og ikke livvaktene, før denne aggressive mannen i 50-årene hadde oppført seg truende flere ganger.  Han hadde en egen agenda om innvandring. Og da blander jeg ikke med en annen mann, som ville ha bilde sammen med statsministeren.

- Ville ikke oppdaget våpen - Er det ikke positivt at politikere møter velgerne på en slik åpen måte ?

- Absolutt, men det sikkerhetsopplegget som er rundt den svenske statsministeren greier på en balansert måte å ivareta både åpenhet og en sikker situasjon.

- Jeg gjentar at det var en urovekkende opplevelse, sier den svenske kommentatoren.

- Men Høyres kommunikasjonssjef sier du ikke var ukjent, som er grunnlaget for din kritikk mot sikkerheten rundt Erna Solberg ?

- Det er greit, men de visste ikke hvem min 21 år gamle fotografkollega var og langt mindre hva de to tunge veskene hans inneholdt. Vi kom dessuten fra hver vår retning.

Svensk politiker også Expressen-kommentatoren peker i ettermiddag på at han ikke er aleine om å stille spørsmål ved sikkerhet rundt norske toppolitikere.

- Riksdagsmedlem Fredrik Malm fra Folkpartiet var også i Norge under valgkampen, og han twitrer om de samme betenkelighetene, sier Niklas Svensson til Dagbladet. 

FAKSIMILE: Niklas Svensson advarer Norge om naiv holdning når det kommer til sikkerhet rundt politikere.
FAKSIMILE: Niklas Svensson advarer Norge om naiv holdning når det kommer til sikkerhet rundt politikere. Vis mer