Dette ville Gripen skjule

Sendte ut dokument med ikke-fungerende sladd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan ikke hindre dere i å publisere dem. Vi hadde syntes det var greit om navnene fikk stå bak sladden, men vi kan ikke hindre dere, sier Peter Liander, Communications Manager i svenske Gripen Internationals, til Dagbladet.no.


Dagbladet avslørte i
 dag at SV-veteran Stein Ørnhøi fikk et hemmelig dokument av representanter for jagerflyprodusenten Gripen International under en middag tirsdag kveld.

Etter saken om Ørnhøi og sterke reaksjoner fra flere hold, offentliggjorde Gripen International dokumentene Ørnhøi fikk. Selskapet sa samtidig at det er alt annet enn hemmelig våpeninformasjon som er omtalt i notatet.

LES NOTATENE HER:

Notat 1

Notat 2

I dokumentene har Gripen International sladdet en rekke firmanavn. Eller: De har forsøkt å sladde navnene.

Etter at dokumentene i dag ble offentliggjort, har Dagbladet fått en rekke tips om navnene ikke er sladdet reelt. Hvis en markerer teksten og limer den inn i et nytt dokument, kommer alle navnene fram.

SLADDET: Her er en del av dokumentet som Gripen forsøkte å sladde. Sladden er svært enkel å fjerne.
SLADDET: Her er en del av dokumentet som Gripen forsøkte å sladde. Sladden er svært enkel å fjerne. Vis mer

Av dokumentet i usladdet versjon, går det fram at Gripen ser for seg å samarbeide med Kjell Inge Røkke og Aker Kværner.

”Offshoreindustrien har gitt Norge har en omfattende tilgang på denne type svært teknologikrevende kompetanse hvor Aker Kværner og Kongsbergmiljøet er de fremste”, heter det i dokumentet.

Kjell Inge Røkkes pressetalsmann Rolf Nereng deltok for øvrig i tirsdagens middag på Statholdergaarden, sammen med Stein Ørnhøi og advokat Knut Solvang, som representanter Gripen i Norge. Nereng representerer også Gripen i Norge.

I Gripen-dokumentet, som har overskriften ”Norsk/Svensk industrisamarbeid innenfor miljøvennlig energi”, heter det videre at et norsk-svensk samarbeid vil være ”å bringe forskningsmiljøene nærmere industrien og fokusere sterkt på nødvendigheten av raskt å kommersialisere FoU-resultatene”.

Videre heter det at innenfor de ”etablerte utdanningsinstitusjonene foregår det en omfattende forskning og produktutvikling i begge land”. Deretter nevner Gripen ulike institusjoner, som i utgangspunktet var sladdet:

”Sverige har KTH, Chalmers, Universitetet i Linköping og andre. Industrien selv bedriver også betydelig forskning blant annet i Vattenfall, Fortum og Sydkraft. I Norge er mye av dette samlet i Osloregionen med Klyngen for fornybar energi og miljø i Hovedstadsregionen (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster, OREEC) som koordinerende aktør. Sentrale aktører i denne regionen er blant andre Institutt for energiteknikk (IFE), Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Norsk institutt for luftforskning (NILU), Universitetet i Oslo (UiO), Navita, Det Norske Veritas (DNV), Scandpower, Høgskolen i Oslo, SINTEF m.fl. i tillegg til det som foregår i industrien, bl.a Statoil, Hydro, Statkraft, Aker Kværner, REC, Norsun, Sargas, Akershus Energi, Think, Eidsiva Energi, NLI og andre lokalisert innenfor triangelet Grenland, Hedmark, Halden.”

Det opplyses også at listen ikke er ment å være fullstendig, og at andre aktører som NTNU og SINTEF i Trondheim, miljøer i Bergen og Stavanger samt i Nord-Norge kan inkluderes i samarbeidet.

I dokumentet Gripen sendte ut står det også at finansieringen etter en oppstartsfase bør skje over statlige budsjetter, og at dette også inkluderer mulighetene for EU-finansiering. De naturlige deltakerne oppgis å være:

Dette ville Gripen skjule

”Norge Sverige
SINTEF Vinnova
IFE Nutek
UiO KTH
UMB Chalmers
Norsk Forskningsråd”

Gripen International selv er ikke begeistret over at sladdingen ikke har fungert.

- Det er ikke slik at det er som står bak sladden, er hemmelig. Men i dag har vi prioritert å få ut dokumentet og innholdet i det. Vi har ikke rukket å prate med alle foretakene som nevnes der. Og da syntes vi det var greit å stryke over dem så lenge, så slapp de å få en overaskelse, sier Peter Liander, Communications Manager i Gripen Internationals. 

- Siden de ikke er hemmelige, er det greit for dere at de nå kommer ut?

- Ja, altså. Vi kan ikke hindre dere i å publisere dem. Vi hadde syntes det var greit om navnene fikk stå, men vi kan ikke hindre dere.

- Aker Kværner nevnes i dokumentet. Har dere planlagt et samarbeid med dem?

- Jeg kan ikke svare for innholdet i dokumentene, jeg har selv lest dem for første gang i dag.

MØTET: Her sitter advokat Knut Solvang, PR-rådgiver Rolf Nereng og Stein Ørnhøi på Statholdergaarden i Oslo.
MED DOKUMENTENE: Dagbladet fotograferte i går Stein Ørnhøi med dokumentene. Han ville da ikke vise innholdet. I dag har Gripen sendt ut dokumentene.