- Dette ville vært en krigshandling

Amerikanske myndigheter vil straffe Iran etter at iranske myndigheter skal ha planlagt attentt mot Saudi-Arabia.

VIL STRAFFE IRAN: USAs utenriksminister Hillary Clinton ønsker at det internasjonale samfunnet skal være med å isolere Iran, og er klar på at Iran må ta ansvar for det påståtte attentatet mot Saudi-Arabias ambassadør. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
VIL STRAFFE IRAN: USAs utenriksminister Hillary Clinton ønsker at det internasjonale samfunnet skal være med å isolere Iran, og er klar på at Iran må ta ansvar for det påståtte attentatet mot Saudi-Arabias ambassadør. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA mener Iran må holdes ansvarlig for sine handlinger etter den påståtte attentatplanen mot Saudi-Arabias ambassadør til USA.

- Denne planen, som heldigvis ble stanset takket være den fremragende innsatsen til vårt politi og vår etterretning, var et skamløst brudd på folkeretten og amerikansk lovgiving og en farlig opptrapping av den iranske regjeringens mangeårige bruk av politisk vold og støtte til terror, sier USAs utenriksminister Hillary Cliton, ifølge Reuters.

- Krigshandling Hun fastslo at Iran må holdes ansvarlig.

Talsmann Jay Carney ved Det hvite hus er klar på at amerikanske myndigheter har gått i gang med sanksjoner mot Iran, melder Reuters.

- Vi svarer svært konkret med handlinger vi vet vil ha en virkning på Iran og gjøre klart at slik oppførsel er uakseptabel og vill isolere Iran ytterligere, sier han.

Kongressmedlem Peter King som leder sikkerhetskomiteen i Representantenes hus mener Iran har gått over den røde linja.

- Dette hadde vært en drapshandling utført av en utenlandsk myndighet. Iran har krysset en rød linje, og dette ville vært en krigshandling, sier King til CNN.

Ber om isolering Utenriksminister Hillary Clinton sier at USA nå vil arbeide ytterligere for å isolere Iran internasjonalt og på den måten øke presset på det iranske regimet.

- Vi ber andre land om å slutte seg til oss når vi fordømmer denne trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet, sa Clinton.

- KRIGSHANDLING: Kongressmedlem Peter King som leder sikkerhetskomiteen i Representantenes hus mener Iran har gått over den røde linja, og mener det hadde vært en krigshandling. Foto: AFP/Saul Loeb/Scanpix
- KRIGSHANDLING: Kongressmedlem Peter King som leder sikkerhetskomiteen i Representantenes hus mener Iran har gått over den røde linja, og mener det hadde vært en krigshandling. Foto: AFP/Saul Loeb/Scanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter kunngjorde i går at fem personer var siktet for å ha planlagt et attentat mot Saudi-Arabias ambassadør til USA, Adel al-Jubeir. USA mistenker den iranske revolusjonsgarden for å stå bak planen.

Tjenestemenn sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at det er «mer enn sannsynlig» at Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei visste om planen.

Tilhører spesialstyrke De to iranerne som ansees som hovedmennene bak attentatforsøket identifiseres som Manssor Arbabsiar og Gholam Shakuri.

Sistnevnte skal være medlem av Irans spesialstyrke Qods og skal fremdeles være på frifot, mens Arbabsiar ble pågrepet 29. september i år på John F. Kennedy-flyplassen i New York.

HOVEDMANN: Amerikanske myndigheter mener Manssor Arbabsiar er en av hovedmennene bak det planlagte terrorangrepet. Foto: AP Photo/Scanpix
HOVEDMANN: Amerikanske myndigheter mener Manssor Arbabsiar er en av hovedmennene bak det planlagte terrorangrepet. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer