- Dette ville vært grunnlag for tiltale

Forfatter og etterretningsekspert Alf R. Jacobsen mener spionpåstandene om statsråd Gunnar Bøe er svært alvorlige.

SVÆRT ALVORLIG: Historiker og etterretningsekspert Alf R. Jacobsen mener påstandene fra Mitrokhins KGB-arkiv om tidligere statsråd Gunnar Bøe er svært alvorlige.


FOTO: KAJA BAARDSEN
SVÆRT ALVORLIG: Historiker og etterretningsekspert Alf R. Jacobsen mener påstandene fra Mitrokhins KGB-arkiv om tidligere statsråd Gunnar Bøe er svært alvorlige. FOTO: KAJA BAARDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Journalist og forfatter Alf R. Jacobsen, som i 1995 ga ut boka «Mistenksomhetens pris - krigen om de hemmelige tjenester» er glad for at materiale fra KGB-sjefarkivar Vasilij Mitrokhins notater endelig blir kjent for offentligheten, og mener at det som kommer fram om Ap-statsråden Gunnar Bøe er svært alvorlig. Dagbladet skriver i dag om arkivet og påstandene om Bøe, som var lønns- og prisminister i Einar Gerhardsens tredje regjering fra 1959 til 1962. Ifølge Mitrokhin-arkivet, skal statsråden ha mottatt penger fra KGB for å lekke regjeringsdokumenter. Gunnar Bøes familie bestrider dette, og Bøe ble aldri tiltalt.

Men Alf R. Jacobsen er helt klar: - Hvis politiet hadde hatt dette den gangen, ville det vært grunnlag for tiltale mot Gunnar Bøe, mener Jacobsen.

• Kjøp Dagbladet og Dagbladet+ i morgen: Her er nordmennene i avhopperens KGB-arkiv.

- Troverdig Han mener arkivmaterialet er svært troverdig. - Dette materialet er ytterst troverdig. Mitrokhin brukte år av sitt liv på å skrive av KGBs egne arkiver, og er vel anerkjent. Han var ingen vanlig avhopper. Hvilket motiv skulle han ha for å dikte opp historier om en norsk statsråd? Dette er nok dessverre den sørgelige historien om Gunnar Bøe, sier Jacobsen, som skrev om mistankene og etterforskningen mot Gunnar Bøe i sin bok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer