- VAR I LIVSFARE: Bistandsadvokaten til flere av båtheltene 22. juli mener Breiviks forklaringer bekrefter det hans klienter sier - at de var i livsfare 22. juli.
Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix
- VAR I LIVSFARE: Bistandsadvokaten til flere av båtheltene 22. juli mener Breiviks forklaringer bekrefter det hans klienter sier - at de var i livsfare 22. juli. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / ScanpixVis mer

- Dette viser at båt- heltene var i livsfare

Breivik innrømmer at han skjøt mot båter fra Utøya, men flere av båtheltene nektes bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet Magasinet kunne lørdag fortelle den dramatiske historien til politiets beredskapstropp Delta, som pågrep Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli.

Terroristen Breivik hadde kort tid før pågripelsen ringt politiet og sagt at han ville la seg pågripe av Delta. Samtidig har han i avhør forklart at han skjøt mot en båt han trodde ville bli brukt av nettopp beredskapstroppen.

Det satte flere av båtheltene ved Utøya i direkte livsfare 22. juli.

Dagbladet kjenner innholdet i avhøret, der massemorderen forklarer at han skjøt mot båter.

Breivik har forklart at han skjøt mot det han trodde var «MS Thorbjørn», AUF-båten som vanligvis brukes til transport til og fra øya. Terroristen trodde den var på vei mot ham eller at de om bord forsøkte å redde ungdom som svømte for livet, og han ville forhindre at Delta kunne bruke den. Han skjøt flere skudd og mener selv han traff.

- I livsfare Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim, som representerer en rekke av båt- og redningsheltene ved Utøya, er ikke kjent med opplysningene før Dagbladet presenterer dem for ham.
 
- Jeg vil lese dokumentene veldig nøye og se hva han faktisk sier. Men det er interessant, fordi det bekrefter det mine klienter har forklart. Kuler stanser ikke om skytteren bommer. Skudd som sneier vannflaten fra lav vinkel, «smutter» videre uten styring, omtrent som når du kaster flate steiner bortover sjøen. Det understreker at de objektivt sett har vært i livsfare på Utvika brygge, sier Haaheim.

Flere av personene som var ved Utøya og som har ønsket Haaheim som bistandsadvokat har fått avslag, noe Haaheim har anket inn til Høyesterett.

- Det er på det rene at den dødelige rekkevidden på rifla er på 3600 meter. At han bare har skutt i retning av noen har skapt potensielt livsfarlige situasjoner, særlig der prosjektilene «smutter», sier Haaheim.

TV 2 har tidligere også intervjuet to av privatpersonene som deltok i det heroiske redningsarbeidet, som opplevde at Breivik skjøt mot båten deres, men at han bommet.

Som ABC Nyheter først meldte har Breivik i avhør omtalt fjorden som et masseødeleggelsesvåpen:

- Fjorden var et masseødeleggelsesvåpen som de kunne skremmes ned i for å drukne, og skytingen var det som kunne utløse dette, noe som er ideelt for en enmannscelle.

- Viktig innsats Ifølge helsemyndighetene druknet bare én person. Resten ble skutt og drept. Et stort antall av de overlevende som svømte, ble reddet opp av frivillige, som drev herorisk redningsarbeid med båter ved øya. Flere klarte også å svømme i land selv.

Professor i medisin Erik Fosse hyller campingturistene for deres innsats i å få de skadde og overlevende over til land 22. juli. I Magasinet i helga kom det fram at politiets beredskapstropp utførte svært avansert førstehjelp på skuddskadde ungdommer på Utøya, noe politiets tjenestemenn ble trent opp i gjennom Forsvarets kurs i krigskirurgi, der Fosse er instruktør.

- Slik jeg har forstått det gjorde campingturistene gjorde en svært viktig innsats da de bidro til å frakte de skadde på en god måte over til land. Det viktigste i en slik fase er å sørge for å få de opp fra vannet for å unngå infeksjoner og muligens senere komplikasjoner i sår. Men det aller viktigste er å holde kroppstemperaturen deres opp. Der bidro båteierne bra, sier Fosse til Dagbladet.

- TRODDE HAN SKJØT MOT M/S THORBJØRN: Anders Behring Breivik har forklart at han trodde båten han skjøt mot var M/S Thorbjørn.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
- TRODDE HAN SKJØT MOT M/S THORBJØRN: Anders Behring Breivik har forklart at han trodde båten han skjøt mot var M/S Thorbjørn. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer