TILTALT:  Gjermund Cappelen er tiltalt for grov korrupsjon og innførsel av tonnevis med hasj.  
TILTALT:  Gjermund Cappelen er tiltalt for grov korrupsjon og innførsel av tonnevis med hasj.  Vis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Dette viser at Cappelen er edderkoppen; han er ikke i depoet, han tar ikke i hasjen, men sitter på toppen og trekker i trådene

Politiet vitner i dag om hvordan de mener Gjermund Cappelen styrte hasjnettverket.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen og sju andre medtiltalte. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Politiførstebetjent Dag Eirik Ekeli forteller i Oslo tingrett i dag blant annet om politiets obersvasjoner av Cappelen og de andre i hans nettverk, som ble gjort via spaning de siste dagene før pågripelsene i desember 2013.

Politiet spanet på både Cappelen selv, hans familie, samt flere av de andre mennene i hasjligaen i dette tidsrommet.

- Rollefordeling

Ekeli sier at spaningen ble med på å bekrefte politiets antakelser om at Cappelen var mannen som styrte det hele.

Han viser blant annet til spaningsobservasjoner den 17. desember 2013 av mennene som har fått kallenavnenen «Brusselgeren» og «Rørleggeren».

Politiet la denne dagen merke til at de to mennene byttet bil før de kjørte videre til de to ulike hasjlagrene.

- Politiet mener at betydningen av denne observasjonen viser rollefordelingen i nettverket. Mennene bytter bil fordi de ikke skal vite hvor de ulike depoene er. «Rørleggeren» skulle ikke vite adressen på det hasjdepotet han ikke selv hadde ansvar for, og på samme måte skulle ikke «Brusselgeren» vite om hasjlageret han ikke hentet hasj fra, sier Ekeli.

- Trekker i trådene

På denne måten ville bare det ene hasjdepoet ryke om politiet kom på sporet av en av mennene, sier Ekeli.

Han fortsetter:

- Dette viser at Cappelen er edderkoppen. Han sitter på toppen og trekker i trådene. Han er ikke i depoet, han tar ikke i hasjen, men trekker i tråden.

Spaningsobservasjonene av blant annet dette bilbyttet var noe av det som førte til at politiet fingerte et innbrudd i et av Cappelens hasjdepoer den samme natta.

Politiet tok med 110 hasj som lå i det ene depoet, og innbruddet førte til panikk i nettverket, ifølge politførstebetjenten

Tre dager seinere, den 19. desember 2013 ble Gjermund Cappelen pågrepet i sitt hjem. Han har senere erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

Gjermund Cappelen er ikke til stede i retten i dag. Dagbladet fikk i går opplyst at han er forkjølet. Cappelens forsvarere opplyser i retten i dag at tiltalte vil møte i morgen. Medtiltalte Eirik Jensen er til stede.