VIL FORANDRE NORSK POLITIVESEN: Leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, mener forklaringene fra sentrale polititopper som ble offentliggjort i dag vitner om mangel på ledelse, og signaliserer at partiet ønsker store endringer i politi-Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VIL FORANDRE NORSK POLITIVESEN: Leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, mener forklaringene fra sentrale polititopper som ble offentliggjort i dag vitner om mangel på ledelse, og signaliserer at partiet ønsker store endringer i politi-Norge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Dette viser en total mangel på ledelse

Frp-leder Siv Jensen mener dagens offentliggjøring viser hvor naive regjeringen har vært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Frp-leder, Siv Jensen, sier til Dagbladet at dagens offentliggjøring viser at regjeringen ikke har prioritert høyt nok i sitt sikkerhets- og beredskapsarbeid.

- Dette viser at politiet har en total mangel på ledelse fra toppen. Dette er årsaken til at Frp har foreslått å legge ned Politidirektoratet, fordi vi trenger en struktur som er mye mer effektiv. Vi trenger klare og tydelige kommandolinjer som gjør at enhetene i politiet vet hva de skal gjøre, og en klar og tydelig styring, sier hun.

Kjente ikke til terrorplanverket Riksarkivet offentliggjorde i dag referater fra 22. juli-kommisjonens intervjuer med sentrale personer i politi og embetsverk, som til nå har vært hemmeligholdt.

•Referatene kan du lese HER.

Blant de 29 forklaringene som ble offentliggjort i dag finner man flere sentrale polititopper i Norge, blant annet politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt, politimester i Oslo-politiet Anstein Gjengedal, tidligere PST-sjef Janne Kristiansen, tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og tidligere politidirektør Øystein Mæland.

I de nye forklaringene blir det blant annet klart at politidirektør Øystein Mæland ikke var kjent med Politidirektoratets terrorplanverk eller at det var direktoratet som hadde ansvar for å utløse de tiltakene som befant seg i planverket.

I sin forklaring sier Mæland at det var Oslo som hadde det operative ansvaret terrordagen. Dette var ikke Oslo politidistrikt kjent med, sier Anstein Gjengedal, fungerende politimester i Oslo under 22. juli i fjor, i sin forklaring til kommisjonen.

I Ingelin Killengreens forklaring sier hun at hun var overrasket over at politiets nasjonale varslingssystem ikke fungerte som det skulle, og dette til tross for at hennes direktorat hadde mottatt flere skriftlige advarsler om at alarmsystemet ikke fungerte.

- Naivt Frp-lederen sier til Dagbladet at helhetsinntrykket etter dagens offentliggjøring viser hvor naive den sittende regjeringen har vært.

- Dette understreker alvorligheten og den grenseløse naiviteten i regjeringen, sier hun.

- Hvorfor tror du man har valgt å offentliggjøre forklaringene akkurat nå?

- Dette er informasjon man ikke har ønsket at skal komme frem. Vi har forståelse for at ikke all informasjon kan sveve rundt i det offentlige rom, og derfor har vi tatt til orde for en sikkerhetskomite i Stortinget, slik at PST får bevilgninger og det lovmessige verktøyet de trenger.

Fremskrittspartiet varslet tidligere denne uka at de ønsker å gjennomføre radikale endringer i politiet, blant annet erstatte alle lensmannskontorene med døgnåpne politiposter.

Økende terrorfare Jensen understreker at det mest alvorlige forholdet likevel er økende terrorfare og mangelfulle bevilgninger til PST (Politiets sikkerhetstjeneste) for at de skal kunne gjøre jobben sin.

Overfor 22. juli-kommisjonen vedgår tidligere PST-sjef Janne Kristiansen at PST fram til terrorattentatene fryktet al-Qaida eller lignende, ettersom de hadde mange saker som tilsa et slikt scenario.

- Dette er en problemstilling vi har vært på i mange år. Vi har etterspurt informasjon om dette og blitt avfeid med at PST har fått nok ressurser. Vi forventer en klar tilleggsbevilgning til dette feltet under budsjettbehandlingene, sier Jensen til Dagbladet.