STATSMINISTERENS KONTOR: Jenst Stoltenberg er strandet på et hotell i New York som følge av askekaoset. Foto: RANDI FUGLEHAUG
STATSMINISTERENS KONTOR: Jenst Stoltenberg er strandet på et hotell i New York som følge av askekaoset. Foto: RANDI FUGLEHAUGVis mer

- Dette viser hvor sårbare vi er

Jens er strandet i New York og styrer Norge fra hotellrommet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NEW YORK (Dagbladet): Hotellrommet til Jens Stoltenberg ble gjort om til hjemmekontor da han ikke kom seg hjem fra USA.

Han brukte mesteparten av den ekstra dagen i New York til å jobbe — men fikk også tid til en liten rusletur i byen.

- Jeg er veldig glad i å bare gå gatelangs og se på byen. Jeg er ikke så veldig god på shopping, sa Jens, som imidlertid har fått kjøpt seg en iPad som kom godt med under ventingen på flyplassen onsdag kveld.

- Det er jo en uvanlig situasjon å sitte i en by fordi det er vulkanutbrudd. Jeg har opplevd forsinkelser før og har en sjelden gang  opplevd at vi ikke kommer fram og må overnatte, men jeg har aldri opplevd at en vulkan sperrer luftrommet for hele Norge og for mange flyplasser i Europa. Så det er en ganske stor og spesiell situasjon. Jeg har veldig medfølelse med de mange tusen nordmennene som ikke kommer hjem, som ikke kommer dit de skal, og som får større eller mindre praktiske problemer fordi flyene er innstilt.

- Kongen klarer segStatsministerens kontor bidro i dag til å samordne arbeidet mellom samferdselses- og helsedepartementet med utfordringene i forhold til luftambulansetjenesten og Nordsjøen.

- Det vi kan gjøre her er det vi har gjort, å ha løpende kontakt med kontoret og folk der hjemme som jobber med å håndtere dette, sa Stoltenberg, som ikke har problemer med å styre landet fra New York.

- Det går veldig bra, for det er jo lett å både utveksle dokumenter og snakke med folk. Det har ikke oppstått noen store problemer, men jeg måtte starte tidlig i dag morges med å snakke på telefon på grunn av tidsforskjellen.

Statsministeren skulle både signert sørgeprotokollen for Polens president og hatt regjeringskonferanse torsdag, og går også glipp av statsråd fredag.

Det var han ikke så bekymret for.

- Det har hendt tidligere at jeg har vært borte en fredag, så jeg tror kongen klarer seg gjennom et statsråd selv om jeg ikke er der.

- Viser hvor sårbare vi erPlanen til Stoltenberg og følget hans var i formiddag å fly til Europa torsdag kveld, for så å kjøre bil eller ta tog hjem derfra. Statsministeren hadde fortsatt et håp om at helga ikke ville bli ødelagt.

-   Jeg har ikke noen store planer før på søndag, men da skal jeg på danseforestilling med datteren min. Men det får vi tro jeg rekker.

Hvor alvorlig situasjonen er i Norge, vil Stoltenberg avvente med å vurdere.

-   Det vil jo være avhengig av hvor mange dager dette varer, og hvor gode vi vil være på å finne alternativer til luftambulanse. Men det viser at vi er sårbare, og det understreker hvor avhengige det moderne samfunnet har gjort seg av fly og helikopter, sa han.

-   Det er en påminning om at naturen er viktig.

GATELANGS: New York er kanskje ikke den kjipeste byen å være strandet i, men statsministeren rekker ikke regjeringskonferansen og statsråd denne uka.
GATELANGS: New York er kanskje ikke den kjipeste byen å være strandet i, men statsministeren rekker ikke regjeringskonferansen og statsråd denne uka. Vis mer