Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette viser uansett at vi må ta en omkamp om DLD

SV-leder Audun Lysbakken mener reaksjonene etter dagens overvåkingsdebatt bereder grunnen for en omkamp om datalagringsdirektivet.

- MÅ IKKE VÆRE NAIVE: SV-leder Audun Lysbakken mener den amerikanske varlseren Edward Snowden har avslørt det potensialet og kapasiteten amerikansk etterretning har for å overvåke andre lands borgere.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- MÅ IKKE VÆRE NAIVE: SV-leder Audun Lysbakken mener den amerikanske varlseren Edward Snowden har avslørt det potensialet og kapasiteten amerikansk etterretning har for å overvåke andre lands borgere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for den norske Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviser at opplysningene Dagbladet i dag bringer dreier seg om overvåking av nordmenn.

I dag omtaler Dagbladet et hemmeligstemplet dokument som viser at drøyt 33 millioner samtaler og kontaktpunkter mellom mobiltelefoner ble overvåket av den amerikanske etterretningsgiganten NSA. Påstanden om at dette dreide seg om nordmenn, avvises kategorisk av Grandhagen.

Han vedgår imidlertid at de hemmeligstemplede NSA-dokumentene som stammer fra varsleren Edward Snowden, viser den norske e-tjenestens overvåking av utlendinger i konfliktsoner i utlandet.

- Dette er informasjon som norsk e-tjeneste deler med flere utelandske samarbeidspartnere - også NSA, sa Grandhagen.

LES OGSÅ: Dette er dokumentene

- Må ikke være naive SV-leder Audun Lysbakken understreker at det er kjent og legitimt at e-tjenesten driver etterretningsaktivitet i utlandet.

- Det skal skje i henhold til norsk lov og etiske standarder, og tjenesten skal kontrolleres av Stortingets EOS-utvalg.

- Men jeg er veldig opptatt av at om det skulle vise seg at det Dagbladet i dag har skrevet er feil, er det viktig at det ikke går et lettelsens sukk gjennom befolkningen og politikerne på Stortinget. Vi må ikke være så naive at vi tror at overvåking av norske borgere ikke forekommer.

Under e-tjenestens pressekonferanse i formiddag, understreket Grandhagen at de ikke overvåker nordmenn.

- Når et gjelder øvrige deler av amerikansk e-tjeneste, så har vi ingen holdepunkter for å kunne si at de driver en slik aktivitet i dag, sa Grandhagen.

Krever omkamp SV-lederen vil bruke oppmerksomheten om overvåkingen som er skapt i kjølvannet av Dagbladets sak i dag, til å utfordre flertallet i Stortinget til en omkamp om EUs datalagringsdirektiv.

- Det er et paradoks at dagens sak, som har skap oppstuss og reaksjoner, i realiteten handler om en lignende overvåking som et flertall på Stortinget har sagt ja til. De sterke protestene som har kommet i dag, viser hvorfor vi trenger omkamp. Hadde forslaget om datalagringsdirektivet blitt fremmet i dag, hadde motstanden vært enda sterkere enn da det ble vedtatt, sier Lysbakken.

Direktivet ble vedtatt med knapt flertall i Stortinget i 2011 - av en Høyre/Ap-allianse. Det er imidlertid Venstre som først markertkraftig motstand mot datalagringsdirektivet - allerede tilbake i 2006.

Umiddelbart etter voteringen i Stortinget over saken i 2011, blåste Venstre-leder Trine Skei Grande ut overfor NTB:

- Det er veldig, veldig ille. Jeg tror ikke de som stemte for direktivet skjønner konsekvensen av vedtaket. Kommende generasjoner vil fordømme oss for det som er vedtatt i kveld, sa hun.

Ny overvåkingskommisjon - Uavhengig av dagens sak, så har Edward Snowden gjort oss oppmerksomme på hvilke potensial som finnes for å overvåke et lands borgere, sier Lysbakken, som gjentar budskapet partifelle Bård Vegar Solhjell har fremmet:

SV vil i morgen foreslå at det settes ned en overvåkingskommisjon som kan gå igjennom all tilgjengelig kunnskapen om overvåkning i Norge og fra utenlandske myndigheter.

- Det hadde vi bestemt oss for før vi visste om saken Dagbladet omtaler i dag. Vi mener det er nødvendig for Stortinget å få kartlagt omfanget, og potensialet, for overvåkingen. Vi må ta tak i den bekymringen for å bli overvåket som jeg tror mange føler på, sier Lysbakken.