- Dette viser uansett at vi må ta en omkamp om DLD

SV-leder Audun Lysbakken mener reaksjonene etter dagens overvåkingsdebatt bereder grunnen for en omkamp om datalagringsdirektivet.

- MÅ IKKE VÆRE NAIVE: SV-leder Audun Lysbakken mener den amerikanske varlseren Edward Snowden har avslørt det potensialet og kapasiteten amerikansk etterretning har for å overvåke andre lands borgere.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- MÅ IKKE VÆRE NAIVE: SV-leder Audun Lysbakken mener den amerikanske varlseren Edward Snowden har avslørt det potensialet og kapasiteten amerikansk etterretning har for å overvåke andre lands borgere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leder for den norske Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviser at opplysningene Dagbladet i dag bringer dreier seg om overvåking av nordmenn.

I dag omtaler Dagbladet et hemmeligstemplet dokument som viser at drøyt 33 millioner samtaler og kontaktpunkter mellom mobiltelefoner ble overvåket av den amerikanske etterretningsgiganten NSA. Påstanden om at dette dreide seg om nordmenn, avvises kategorisk av Grandhagen.

Han vedgår imidlertid at de hemmeligstemplede NSA-dokumentene som stammer fra varsleren Edward Snowden, viser den norske e-tjenestens overvåking av utlendinger i konfliktsoner i utlandet.

- Dette er informasjon som norsk e-tjeneste deler med flere utelandske samarbeidspartnere - også NSA, sa Grandhagen.

LES OGSÅ: Dette er dokumentene

- Må ikke være naive SV-leder Audun Lysbakken understreker at det er kjent og legitimt at e-tjenesten driver etterretningsaktivitet i utlandet.

- Det skal skje i henhold til norsk lov og etiske standarder, og tjenesten skal kontrolleres av Stortingets EOS-utvalg.

- Men jeg er veldig opptatt av at om det skulle vise seg at det Dagbladet i dag har skrevet er feil, er det viktig at det ikke går et lettelsens sukk gjennom befolkningen og politikerne på Stortinget. Vi må ikke være så naive at vi tror at overvåking av norske borgere ikke forekommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer