Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein

Dette visste verden

Slottet hevder kronprinsparet ikke visste noe om Jeffrey Epsteins kriminelle historikk da Mette-Marit møtte ham flere ganger over to år.

KOMMENTAR: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell om hvorfor kronprinsesse Mette-Marit nå beklager sine møter med Jeffrey Epstein. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke en overgrepsmann. Jeg er en lovbryter. Det er forskjellen mellom en drapsmann og en person som stjeler en bagel, fortalte Jeffrey Epstein til New York Post i februar 2011.

Måneden før hadde en dommer i New York kategorisert Epstein i kategorien med de verste seksualforbryterne i delstaten.

Han havnet i kategori tre, vurdert som en «trussel mot allmennhetens trygghet» og med høy risiko for at han skulle begå nye lovbrudd.

KJENTE IKKE TIL: Slottet opplyser at kronprinsparet ikke visste om Epsteins kriminelle historikk. - Vi har alle medansvar for å bekjempe seksuelle overgrep og støtte ofrene, og jeg ønsker å uttrykke min dype sympati og solidaritet med ofrene for de overgrep Jeffrey Epstein har begått, sier Mette-Marit i en uttalelse til DN via Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KJENTE IKKE TIL: Slottet opplyser at kronprinsparet ikke visste om Epsteins kriminelle historikk. - Vi har alle medansvar for å bekjempe seksuelle overgrep og støtte ofrene, og jeg ønsker å uttrykke min dype sympati og solidaritet med ofrene for de overgrep Jeffrey Epstein har begått, sier Mette-Marit i en uttalelse til DN via Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Visste ingenting

Det var samme år som kronprinsesse Mette-Marit skal ha møtt Epstein for første gang. Dagens Næringsliv skriver i dag at kronprinsessen møtte Epstein ved flere anledninger - flere i USA og én gang i Norge.

Slottet hevder at kronprinsparet ikke visste noe om Epsteins kriminelle historikk.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Allerede da Mette-Marit møtte Epstein i 2011 var han et kjent navn med tette bånd til noen av verdens mektigste mennesker.

Kronprinsessa og den Brooklyn-fødte finansmannen skal ha blitt introdusert av en felles bekjent i utlandet. Kronprins Haakon har på sin side bare møtt Epstein én gang, da de møtte ham tilfeldig på gata under en ferietur på St. Barts i 2012, ifølge Slottet.

I 2011 hadde Epstein allerede tilstått i en sak som potensielt kunne ført til livstid bak lås og slå.

SKANDALEMILLIARDÆR: Jeffrey Epstein døde i fengsel i New York i august. Han var da siktet for menneskehandel og overgrep. Ifølge amerikanske myndigheter tok han sitt eget liv i fengsel. Foto: NTB Scanpix
SKANDALEMILLIARDÆR: Jeffrey Epstein døde i fengsel i New York i august. Han var da siktet for menneskehandel og overgrep. Ifølge amerikanske myndigheter tok han sitt eget liv i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Burde undersøkt

De fleste av møtene - som kronprinsessen nå beklager - skal ha skjedd i sosiale sammenhenger, og opphørte i 2013 da hun skal ha følt at han forsøkte å bruke forbindelsen overfor andre.

- Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, forklarer hun til DN, via Slottet.

I 2005 tok ei 14 år gammel jente og hennes foreldre kontakt med politiet i Florida. Ifølge dem skal Epstein da ha antastet henne i hans luksusvilla i Palm Beach. Jenta hevdet videre at en bekjent og klassevenninne på skolen hadde tatt henne med til huset for å gi Epstein massasje mot betaling, ifølge Miami Herald.

Massiv etterforskning

Dette førte til en massiv etterforskning mot milliardæren, som i årevis hadde omgitt seg med venner som Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew.

Flere unge jenter og personer i Epsteins omgangskrets ble avhørt. Lokale påtalemyndigheter førte til slutt saken opp til den særamerikanske ordningen storjury, der han ble siktet for ett tilfelle av betaling for seksuelle tjenester.

Men saken var ikke over. Det føderale politiet FBI opprettet en landsdekkende etterforskning kalt «Operasjon Friår». De etterforsket Epstein for barneprostitusjon og gjorde undersøkelser i New York og New Mexico, der Epstein hadde flere luksusboliger.

Samtidig som etterforskningen pågikk for fullt, begynte ting å skje på bakrommet. Den mektige milliardærens advokater og påtalemyndigheten begynte å forhandle om en «plea deal» - som i amerikansk rett innebærer en forhåndsavtalt strafferabatt for tilståelser.

Nesten to år etter at FBI startet sin operasjon «Friår» - i juni 2008 - stilte Epstein i tingretten i Palm Beach. Til tross for at omkring 40 potensielle Epstein-ofre var identifisert i saken, inngikk milliardæren et forlik som har ført til ringvirkninger nå over et tiår etterpå.

Hemmelig avtale

Epstein tilsto å ha betalt ei mindreårig jente for seksuelle tjenester og for å ha betalt en annen for seksuelle tjenester. Epstein ble da dømt til 18 måneders fengsel.

Kravene fra Epsteins advokater var at de potensielle ofrene ikke skulle bli varslet og at selve tilståelsesavtalen skulle forbli hemmelig for alltid.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Saken kunne potensielt ha ført til livstid i fengsel for Epstein. I stedet sonet han 13 måneder med den lukrative avtalen at han fikk reise på jobb på dagtid.

På nytt i søkelyset

6. juli i år ble Epstein pågrepet i New York, siktet for menneskehandel og prostitusjon. Søkelyset ble på nytt satt mot den over ti år gamle saken og forliket som var blitt gransket av Miami Herald. Donald Trumps arbeidsminister Alexander Acosta, som var riksadvokat og selv forhandlet fram avtalen, måtte i sommer gå av.

Selv om en 14-åring var den første som anklagde Epstein i Florida, avslørte Washington Post i mars at sexkjøpet Epstein tilsto var fra ei 16 år gammel jente.

I juli 2009, fem måneder før tida, ble Epstein løslatt fra fengsel i Florida med ett års prøvetid.

Filantrop-kampanje

Ifølge Miami Herald begynte Epstein en enorm PR-kampanje på våren 2012. Han omtalte seg selv som en anerkjent filantrop og utdanningsinvestor, nettopp for å slå tilbake mot negativ pressedekning om hans seksuelle misbruk. Epsteins stiftelse sponset vitenskapsprosjekter, globale konferanser og andre veldedige formål med mange titalls millioner over flere år.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Blant millionmottakerne var tankesmia International Peace Institute (IPI), som ledes av tidligere statsråd Terje Rød-Larsen, avslørte DN i november.

Epstein kom seg raskt tilbake i det gode selskap og var nærmest fast innslag på det ypperste av hva sosieteten hadde å by på i åra som fulgte.

Epsteins virkelig store fall kom i år da han ble siktet og pågrepet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter og kvinner. Samtlige av hans mektige venner tok da avstand fra ham.

66-åringen døde på sin egen celle i august, før rettssaken mot ham startet. Ifølge amerikanske myndigheter tok han sitt eget liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer