Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette visste vi

- Det er ingen akutt fare for eksplosjon, sier Utenriksdepartementetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette visste vi og vi jobber kontinuerlig med å løse problemet. Det er ingen akutt fare for eksplosjon, sier statssekretær ved Utenriksdepartementet, Liv Monica Bargem Stubholt (Ap), til Dagbladet.no.

Tidligere i dag ble det kjent at enorme tanker med brukte brenselsstaver i Andrejevabukta på Kola, 50 kilometer fra Norge, kan bli et kjernefysisk mareritt.

Nye, og til nå ukjente, undersøkelser av de store lagertankene, viser at dette lageret kan eksplodere når som helst, skriver Aftenposten.

Les også: «Kjernefysisk mareritt»

Nå sier Utenriksdepartementet at de mener dette er gammelt nytt.

- Utenriksdepartementet er kjent med denne informasjonen. Den er tilgjengelig for alle, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt (Ap) til Dagbladet.no.

Tidligere i dag raste både Høyres Børge Brende og Bellona mot Bjørnøy og regjeringen. Til Dagbladet.no sa Brende at det nå er på tide at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) tar problemet på alvor og kaller inn den russiske ambassadøren for å få en redegjørelse.

Les også: «- Regjeringen har sviktet»

INTET NYTT FRA ØSTFRONTEN?  Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Området er i dag Europas verste atompøl, som det vil koste milliarder av kroner å rydde opp i. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/ SCANPIX
INTET NYTT FRA ØSTFRONTEN? Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Området er i dag Europas verste atompøl, som det vil koste milliarder av kroner å rydde opp i. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/ SCANPIX Vis mer

Stubholt mener kritikken er feilslått.

- Vi prioriterer dette oppryddingsarbeidet. Vi har brukt over 120 millioner kroner på det de siste ti årene og i år vil vi bruke mer enn 15 millioner kroner, sier hun. Hun mener Norge og Russland samarbeider godt når det gjelder opprydningen.

Også Frps energipolitiske talsperson, Ketil Solvik-Olsen, har i dag kritisert regjeringen.

- Det er på tide med en langt tøffere linje ovenfor Russland, vi har vært altfor snille. Gratis penger er alltid hyggelig, men det er ikke alltid at det hjelper, sier Solvik-Olsen, som mener Bjørnøy må komme på banen kjapt.

Les også: «- På tide å bli tøffe mot Russland»

Stubholt kritiserer aktører og politikere for å dramatisere situasjonen. Hun sier at de har tenkt å reise til Andrejevabukta i løpet av august.

- Det vil jeg studere all nye og oppdater informasjon, sier Stubholt.

FARLIG STED: Sjøvann lekker inn i det falleferdige lageret, og det kan føre til en eksplosjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!