Dette voldseksperimentet vekker oppsikt

- Hvordan i all verden er dette akseptabelt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan ville du ha reagert hvis du kom over en mann som slo en kvinne? Og ville du ha reagert annerledes om det var mannen, ikke kvinnen, som ble mishandlet?

Nettopp dette er temaet i ManKind Initiatives siste kampanjevideo «Violence is Violence». I videoen møter vi et par, portrettert av to skuespillere, som slåss aggressivt ute i Londons gater. I første del er det mannen som er voldelig, i andre del er det kvinnen.

Reaksjonene til de forbipasserende i de to situasjonene, er vidt forskjellige. Se videoen øverst i saken!

At kvinnen i videoen slipper unna med volden, får flere til å reagere.

- Hvorfor i all verden er det akseptabelt for kvinner å oppføre seg aggressivt mot menn? Virkelig likestilling, er det én som bemerker på Twitter.

- Sterk dobbeltmoral En nasjonal rapport offentliggjort i fjor, viser at rundt 40 prosent av de som blir utsatt for fysisk vold i hjemmet i Storbritannia, faktisk er menn.

Dette er en mye større andel enn her til lands.

Rapporten «Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie om vold og voldtekt» som ble publisert av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i februar i år, viser at fire ganger flere kvinner (9,2 prosent) enn menn (1,9 prosent) er utsatt for alvorlig partnervold i Norge.

Mark Brooks, styreleder i ManKind Initiative, sier at det er nylige hendelser i popkulturen, da spesielt Jay-Z og Solange Knowles famøse heisepisode, som har gjort det nødvendig for dem å lage kampanjen.

- Reaksjonene på Jay-Z- og Solange-hendelsen tydeliggjorde den sterke dobbeltmoralen folk har når det kommer til vold mot kvinner og menn. Spørsmålet som gikk igjen i sosiale medier etter episoden, var «Hva har Jay-Z gjort mot Solange?». Hvis det hadde vært omvendt og det var Jay-Z som hadde angrepet Solange, så ville folk ha stilt helt andre spørsmål, sier Brooks til avisa Huffington Post.

Krangelen mellom Jay-Z og svigerinnen Solange fant sted i mai i år, i en heis etter den årlige MET-gallaen i New York. Overvåkningsbilder viser Solange angripe, slå og sparke Beyoncés ektemann Jay Z, mens Beyoncé selv står og ser på.