AstraZenecas vaksine:

Dette vurderer EU nå

Det europeiske legemiddelbyrået friskmelder AstraZenecas vaksine, men utelukker ikke en kobling mellom vaksinen og blodpropp-tilfellene.

Det europeiske legemiddelbyrået holder en pressekonferanse etter å ha innkalt til hastemøte, etter at en rekke land valgte å midlertidig stoppe å tilby AstraZeneca-vaksinen. Landene valgte å holde igjen doser etter rapporter om blodpropp hos personer som nylig hadde fått vaksinen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) gir grønt lys til vaksinen, og kaller den «trygg og effektiv».

Men EMA-sjef Emer Coocke forklarer på pressekonferansen at de legger ved en advarsel.

- Vi kan ikke utelukke at det er en kombling mellom blodpropper og denne vakinen. Derfor har vi besemt oss for å legge ved en advarsel til denne vaksinen, sier EMA-sjef Emer Coocke på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Tidligere torsdag meldte leger ved Rikshospitalet at de nå har gjort funn som de mener kan forklare det kompliserte sykdomsbildet man har sett hos de tre helsearbeiderne som ble innlagt etter å ha tatt AstraZenecas coronavaksine.

Legemiddelverket vil foreløpig ikke kommentere funnene. Det er varslet pressekonferanse med Legemiddelverket og FHI torsdag klokka 18.30.

- Må vente og se

I bivirkningskomiteen deltar en representant fra det norske Legemiddelverket. Vedkommende har imidlertid taushetsplikt fram til i kveld.

Det europeiske legemiddelbyrået holder en pressekonferanse etter å ha innkalt til hastemøte, etter at en rekke land valgte å midlertidig stoppe å tilby AstraZeneca-vaksinen. Landene valgte å holde igjen doser etter rapporter om blodpropp hos personer som nylig hadde fått vaksinen. Vis mer

- Våre komitémedlemmer kan ikke uttale seg, for dette er konfidensielt fram til i ettermiddag. De skal få arbeide i fred. Men jeg forventer at man kommer fram til god og fornuftig løsning på problemet, sa medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet tidligere i dag.

- Er det sikkert at EMA kommer med en utvetydig konklusjon om den eventuelle årsakssammenhengen?

- Det må vi bare vente og se. Men vi håper at det som kommer ut blir klargjørende. For det vi trenger nå er klargjørende synspunkter, som vi kan bruke i det videre arbeidet i Norge.

Dette vurderer EMA

Madsen forklarer at EMA blant annet vekter to hensyn: Hvorvidt det er en årsakssammenheng mellom vaksinen og de meldte tilfellene om alvorlige bivirkninger, og hvorvidt nytten ved vaksinen veier opp for den eventuelle risikoer - uavhengig av den eventuelle årsakssammenhengen.

- EMA gjør nå den vurderingen man alltid gjør. Man spør seg om nytte/risikoen-vurderingen er positiv, altså om nytten veier opp for risikoen. Det er viktig å skille mellom godkjenningen, som er felles for hele Europa, og bruken i det enkelte land. På bakgrunn av EU-godkjenningen kan det enkelt land vurdere hvordan de vil bruke denne vaksinen.

Når bivirkningskomiteen har avlevert sin konklusjon, går stafettpinnen videre til EUs vitenskapskomité.

- De skal ha møte i morgen.

- Så en avgjørelse om EU-godkjenningen kan vi ikke vente i dag?

- Vi vil få et tydelig signal fra bivirkningskomiteen, men rent formelt skal deres råd og anbefalinger videre til vitenskapskomiteen. Er det snakk om å endre godkjenningen, skal det kanskje også videre til EU-kommisjonen.

Noen endelig avgjørelse om en eventuell gjenopptakelse av vaksinering med AstraZenecas vaksine i Norge kan derfor ikke forventes i dag, mener Madsen. Bruken av vaksinen ble satt på pause i Norge torsdag 11. mars.

- Men det er det FHI som bestemmer. Vi må se hva som kommer i dag, og hva vitenskapskomiteen eventuelt kommer med i morgen. Blir godkjenningen endret, vil FHI gjøre en vurdering i lys av norske forhold.

At en slik avgjørelse kommer på plass før neste uke, anser han som lite realistisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer