KATT OG MUS: Tre år etter et sviende rettstap i London, kjemper den norske milliardæren Alexander Vik fortsatt hardt for å unngå å betale gjenstående milliardgjeld til Deutsche Bank. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
KATT OG MUS: Tre år etter et sviende rettstap i London, kjemper den norske milliardæren Alexander Vik fortsatt hardt for å unngå å betale gjenstående milliardgjeld til Deutsche Bank. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer

Deutsche Bank kan få nordmannen Alexander Vik fengslet

Deutsche Bank et skritt nærmere i jakten på milliardæren Alexander Vik

Slipper å lete rundt etter nordmannen, men kan bare levere rettsdokumenter til hans advokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk dom fra en engelsk domstol slås det fast at en rettsprosess som til sjuende og sist kan sende Alexander Vik i fengsel, nå kan forenkles betraktelig for motparten Deutsche Bank.

I dommen heter det at bankens begjæring ikke behøver å overleveres til den norske milliardæren personlig, men kan overleveres «på alternative måter, nærmere bestemt, til hans advokater».

Ifølge dommen er det heller ikke nødvendig med noen spesiell tillatelse for å overlevere dokumentene utenfor domstolens juridiksjon, eller myndighetsområde.

Dagbladet har foreløpig ikke fått kontakt med representanter for Alexander Vik, mens Deutsche Bank ikke har noen kommentar.

- Vrir seg unna

Det er en dommer i Londons High Court of Justice som har avsagt dommen.

Dette er samme domstol som i 2013 dømte Viks selskap Sebastian Holdings i skatteparadiset Turks & Caicos til å betale banken 243 millioner dollar - pluss sakskostnader og renter.

Rettsprosessen som nå verserer i London, skyldes at Vik og Sebastian Holdings siden da har vridd seg unna å betale, og fortsatt skylder omtrent 300 millioner dollar.

«Historien til denne saken demonstrerer at herr Vik er en mann som vil gjøre det som er nødvendig for å hindre Deutsche Bank i å få gjelda fra dommen betalt», heter det i den foreløpig siste dommen i saken.

Risikerer fengsel

Foreløpig har Vik gjort det svært vanskelig for banken å få tilgang på hans eller hans selskapers verdier.

Banken har derfor innledet en prosess for å få ham til å - på nytt - forklare seg om hvor han har sine økonomiske midler. Slik nyhetsbyrået Bloomberg meldte i fjor, kan prosessen ende med at han sendes i fengsel. Grunnen er at han etter bankens mening ikke har lagt fram de dokumentene retten har pålagt ham, og dessuten skal ha løyet under ed.

Ifølge nettstedet Law 360 innebærer den ferske dommen at Vik kan bli pålagt å stille opp i retten for å forklare seg - eller fengsles.

Oslo, London, New York

Den opprinnelige rettssaken i London i 2013 handlet om en serie halsbrekkende valutahandler i 2008, som endte med milliardtap for Sebastian Holdings.

Etter at Vik har betalt en større sum i saksomkostninger, gjenstår nå omkring 2,5 milliarder kroner i gjeld til banken.

Denne summen har banken forgjeves prøvd å drive inn i langdryge rettsprosesser i London, New York og Oslo. I en anket dom fra Oslo byfogdembete, fikk banken nylig aksept for å ta beslag i aksjer som står i navnet til Viks Monaco-bosatte far Erik Martin Vik.

Europa og Sør-Amerika

Et av bankens problemer med Alexander Vik har mange ganger vært at han ikke er så lett å finne. Selv har han opplyst at han er bosatt i Monaco.

Slik Dagbladet har beskrevet i flere artikler, har han og kona lekt katt og mus med Deutsche Bank på begge sider av Atlanteren. Banken har prøvd å overlevere stevninger mot Vik og hans selskaper både i Europa, USA og Sør-Amerika.

Nå kan det problemet være løst - ihvertfall for saken som går for Londons High Court of Justice.