Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Devold : - Et tungt ansvar

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold vil være øverste ansvarlige hvis norske liv går tapt i terrorkrigen. Hun vil møte soldatene regjeringen tilbyr å sende til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske elitesoldater klare for krig i Afghanistan

- Det er et veldig tungt og alvorlig ansvar. Hvert eneste liv er like mye verdt. De som eventuelt reiser skal være helt sikre på at de har meg, regjeringen og forhåpentlig det norske folk i ryggen, sier hun.

Med bred støtte i Stortinget vil regjeringen tilby militære spesialstyrker til kampen mot terrorisme. De tilbyr USA å sende rundt 100 norske soldater. Norge tilbyr blant annet spesialister på vinteroperasjoner.

Krohn Devold har en tett reiseplan kommende uke. Hun vil besøke flere steder rundt om i landet, og blant annet møte spesialsoldater som vil bli tilbudt USA.

Skreddersydd

- Det er viktig å vise dem ære og oppmerksomhet. Det er nødvendig at de føler en sterk støtte, sier hun.

Det er ikke vernepliktige, men soldater med spesialkompetanse, som skal delta i terrorkrigen hvis USA takker ja til tilbudet. Deltakelsen er frivillig. Forsvarsministeren er forberedt på at liv kan gå tapt.

- Norge har lang erfaring med internasjonale operasjoner, og liv har gått tapt før. Det er alltid like tungt. Men det er en konsekvens av krig og det solidaritetsansvar vi har påtatt oss, sier Krohn Devold.

Hun understreker at Norge vil gjøre alt det kan for å sikre de som eventuelt skal delta i krigen. Sammenliknet med andre NATO-land, er det bare en «ministyrke» Norge nå vil tilby amerikanerne. Det norske tilbudet er et resultat av en dialog mellom amerikanerne og de norske offiserene i operasjonens hovedkvarter i USA. Norge vil tilby spesialister innen vinteroperasjoner, eksplosivryddere, stabsoffiserer og en transportkontrollenhet, samt seks jagerfly, fire helikoptre og et krigsføringsfly.

- Vi har skreddersydd et tilbud som kan utfylle de amerikanske styrkene, sier hun.

Ukjent prislapp

De fleste NATO-land har nå tilbudt amerikanerne sin hjelp. - Men veldig få land har fått konkretisert hvilke tilbud USA vil ta imot. Mitt inntrykk er at USA ønsker et bredt spekter av tilbud som de kan bruke dersom behovet oppstår, sier Krohn Devold.

Hun mener at de norske styrkene vil kunne dra av gårde på kort varsel.

- Jeg vil ikke spekulere i hvilke oppdrag de soldatene vil få. Det kan like godt dreie seg om rådgivning som å utøve fysiske oppdrag, sier Krohn Devold, som ikke vil kommentere om soldatene kan bli sendt inn i de afghanske fjellene på jakt etter bin Laden.

Hele Norges coronakart