Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Devold ikke aktuell for NATO

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) får neppe jobben som ny generalsekretær i NATO, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale kilder bekrefter overfor avisa at Norge er i ferd med å innse at forsvarsminister Kristin Krohn Devold ikke får jobben.

Beskjeden de store europeiske hovedstedene er ifølge Aftenposten ikke til å misforstå: Kristin Krohn Devold betraktes som en aktiv og dynamisk politiker som har gode kvaliteter og har gjort en god jobb for det norske forsvaret, men hun er ikke særlig aktuell som NATOs nye generalsekretær.

- Det har vært mange positive reaksjoner, men ingen har sagt «ja, dette er kandidaten vi trenger», sier en sentralt plassert kilde.

Hovedinnvendingen mot Devold er hennes begrensede internasjonale erfaring, og at Norge ikke med i EU. Både ved NATO- og EU-hovedkvarterene i Brussel betraktes det som vesentlig at generalsekretæren er fra et EU-land for å sikre at samarbeidet mellom NATO og EU blir så godt som mulig.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen foreslår tidligere president Bill Clinton som bli ny generalsekretær i forsvarsalliansen Ifølge Hagen er det avgjørende for NATOs framtid som en sterk allianse at Lord Robertsons etterfølger er en politisk tungvekter.

- Den nye generalsekretæren skal samle NATO, og må i kraft av eget personlig kontaktnett og erfaring ha den autoritet og respekt som skal til for å samle USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania igjen. Derfor bør statsminister Kjell Magne Bondevik foreslå Bill Clinton som kandidat, sier han til Aftenposten.

NATO vil trolig vente med å velge ny sjef til september.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media