Devolds hær er for liten for FN

Hærledelsen er klar for norske FN-oppdrag i utlandet. Men hvis forsvarsminister Kristin Krohn Devold får viljen sin, har ikke Forsvaret nok soldater til slike operasjoner i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal Stortinget drøfte den norske forsvarsinnsatsen utenlands neste år. Der kommer blant annet spørsmålet om å sende FN-soldater til Sudan opp.

- Man trenger bare å lese aviser for å se at det er en fredsprosess i gang i Sudan. Der har Norge vært en aktiv deltaker. I Forsvaret vurderer vi nå hva vi kan gjøre på det praktiske planet, sier generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, til Dagbladet.

Generalmajor Sølvberg vil gjerne etterkomme politikernes ønske om norsk forsvarsdeltakelse i Sudan. Men han har et problem, både med et Sudan-oppdrag og andre framtidige FN-operasjoner.

Skal slankes

Hæren skal slankes så mye at det ikke vil være mulig å delta for fullt både i operasjoner tilknyttet NATO og FN.

- Hæren blir klemt mellom store investeringer i Luftforsvaret og Sjøforsvaret. Vi har vilje og kunnskaper, men vi er i ferd med å bli strupt på volumet, sier Sølvberg.

Forrige mandag la forsvarssjef Sigurd Frisvold fram den militærfaglige utredningen, MFU, som omhandler Forsvaret fram til 2008. Denne utredningen, som skal behandles i Stortinget til våren, er basert på føringer fra forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Hun ønsker langt mindre, men bedre utstyrte hæravdelinger, som først og fremst skal kunne sendes ut på NATO-oppdrag verden over. Får Krohn Devold det som hun vil, blir den framtidige hæren kraftig redusert og konsentrert omkring én brigade på 3000 mann. En slik utrykningsklar brigade er det NATO ønsker at Norge skal stille til rådighet for alliansen, og i NATO har Norge klare forpliktelser.

- Må ha flere folk

Men hva så når politikerne også ønsker at Norge skal delta i mer tradisjonelle fredsbevarende operasjoner med blå FN-lue?

- Det er en tradisjon at Forsvaret brukes i oppdrag der Norge er en utenrikspolitisk aktør. Hvis vi skal ta disse forpliktelsene på alvor, må vi ha flere folk, sier Sølvberg. Selv mener han at Norge bør sende soldater både i såkalte skarpe oppdrag og på fredsbevarende misjoner.

- Det tjener både verden og Norge. Det er dessuten en kjensgjerning at soldater som er ute i skarpe oppdrag, blir bedre rustet til å delta i fredsbevarende styrker, sier generalmajor Sølvberg.

BEKYMRET: Generalinspektøren for hæren, Lars J. Sølvberg, ønsker norske soldater fra Telemark bataljon god tur til NATO-oppdrag i Afghanistan. Sølvberg vil gjerne etterkomme politikernes ønske om å sende soldater i FN-tjeneste også, men da må han få flere soldater til rådighet.