Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Devyani ble arrestert fordi hun underbetalte barnevakta si. Nå rømmer hun fra USA

Hevder jobben gjør henne immun mot tiltale.

 PÅGREPET:  Devyani Khobragade ble pågrepet etter at hun angivelig skal ha løyet om visumsøknaden til barnepiken, og hun er anklaget for underbetaling av den samme barnepiken. Foto: REUTERS.
PÅGREPET: Devyani Khobragade ble pågrepet etter at hun angivelig skal ha løyet om visumsøknaden til barnepiken, og hun er anklaget for underbetaling av den samme barnepiken. Foto: REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå skal den indiske visekonsulen Devyani Khobragade (39) ha sikret seg diplomatisk immunitet, som gjør at hun kan forlate USA, skriver The Guardian. Opplysningene kommer fra hennes advokater, skriver avisa.

Torsdag fortalte Khobragade at hun vil nekte å møte opp i retten når rettssaken begynner i neste uke.

Sakens kjerne er at Khobragade i desember ble pågrepet, påsatt håndjern og kroppsvisitert av amerikanske myndigheter etter å ha blitt anklaget av påtalemyndigheten for underbetaling av en utenlandsk barnepike og løgn på visumsøknaden til barnepiken.

Indiske myndigheter raser over behandlinga Khobragade har fått, og mener at hun bør løslates, og sporenstreks få såkalt diplomatisk immunitet.

India forsøker uansett å få henne overført til FN-delegasjonen sin, som nyter en høyere grad av diplomatisk beskyttelse, mens USA håper striden fortsatt skal løses gjennom en form for tilståelsesdom.

Kraftig forverring Og på grunn av denne etter hvert betente saken har forholdet mellom India og USA smått begynt å ulme. Gårsdagens utsettelse av USAs energiminister Ernest Moniz' besøk til India er den siste og alvorligste utviklingen i en eskalerende krangel om behandlingen av den indiske visekonsulen Devyani Khobragade.

En måned etter hendelsen har nå disputten begynt å påvirke forholdet mellom de to stormaktene, enda de begge sier at forholdet er viktig og at de ikke vil la uenigheten ødelegge forbindelsene.

USA trenger India på sin side når tilbaketrekkingen fra Afghanistan går sin gang, og når USA skal forholde seg til Kina, mens millioner av indere bor i USA, og den bilaterale handelen når opp i 100 milliarder dollar i året.

India trappet opp presset på USA onsdag da myndighetene forlangte at en klubb for amerikanske diplomater i New Delhi ikke lenger skal slippe inn ikke-diplomater.

Tiltak mot diplomater Amerikanere i India har i mange år vært gjester i klubben, som er populær på grunn av sin restaurant, bar og svømmebasseng. Men India sier nå at klubben har skattefri status og derfor bare er for diplomater.

India har fra før iverksatt en rekke andre tiltak. Blant annet er den diplomatiske immuniteten USAs diplomater har i landet blitt begrenset, slik at ambassadører og andre kan ransakes på flyplassen og bilene ikke lenger er fritatt for trafikkbøter.

India har i tillegg fjernet sementbarrierene på veien foran ambassadebygningene som skal hindre terrorangrep, og det har vært en rekke demonstrasjoner mot ambassaden.

Indiske myndigheter forbereder nå også inspeksjon av den amerikanske skolen, angivelig på grunn av mistanke om at folk uten arbeidstillatelse jobber der.

India trappet opp presset på USA onsdag da myndighetene forlangte at en klubb for amerikanske diplomater i New Delhi ikke lenger skal slippe inn ikke-diplomater.

 FORSØKER:  India forsøker nå å få henne overført til FN-delegasjonen sin, som nyter en høyere grad av diplomatisk beskyttelse, mens USA håper striden skal løses gjennom en form for tilståelsesdom. Foto: AP Photo/Arun Sankar K. Foto (innfelt): AP Photo/Mohammed Jaffer.
FORSØKER: India forsøker nå å få henne overført til FN-delegasjonen sin, som nyter en høyere grad av diplomatisk beskyttelse, mens USA håper striden skal løses gjennom en form for tilståelsesdom. Foto: AP Photo/Arun Sankar K. Foto (innfelt): AP Photo/Mohammed Jaffer. Vis mer