Di drittkjerring...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Skriv leserkommentar du også!


HAR DU HØRT kameraten din kalle kjæresten ei drittkjerring? Hvis så, hvordan reagerte du? Ventet du musestille på at hun skulle eksplodere? Ble du fly forbanna på hennes vegne? Eller fikk du ikke med deg at kompisen snakket nedsettende til sin kjære?

Det finnes menn i Norge i 2007 som kaller kvinner for hore, fitte og drittkjerring. Det finnes menn som voldtar og slår kona eller samboeren. Det finnes menn som nekter å ta pappapermisjon. Det finnes menn som driter i om kvinner tjener mindre enn dem for samme jobb.

Når det er slik, hvorfor føler menn fortsatt at likestilling ikke angår dem? Hvorfor føler vi så lite solidaritet med kvinner som blir behandlet dårlig? Svarene er mange, men en ting er sikkert. Når menn stilltiende aksepterer at urett mot kvinner begås, gjør vi oss indirekte medskyldige i at negative holdninger får gro.

Kvinner har altfor lenge drevet likestillingskampen alene. Flest kvinner deltar i debattene om voldtekt, styreverv og arbeidsrettigheter i mediene. Menn glimrer ofte med sitt fravær.

Dessverre.

For ville det ikke vært mer effektivt om menn diskuterte hvordan flere kvinner kan få lederposisjoner i næringslivet? Ville det ikke hjulpet om menn drøftet hva kan man gjøre med de maskuline spillereglene som fortsatt dominerer i arbeidslivet? Ville det ikke vært smart om menn debatterte hvordan man kan endre det negative kvinnesynet som bidrar til at enkelte menn slår og voldtar?

Jeg tror det.

På hjemmefronten har menn også en jobb å gjøre. Vi har ennå til gode å se et protesttog med menn som insisterer på å skifte bleier og vaske klær. Fortsatt er det kvinner som vasker flest gulv, tar barnets første sykedag og størstedelen av svangerskapspermisjonen.

Hvorfor tar ikke flere menn forlenget pappapermjson?

Vil han ikke, møter han negative reaksjoner hos arbeidsgiver eller nekter kvinnen han mer permisjon? Hvorfor er det så få menn som blir hjemme med sykt barn? Er det fordi han anser seg som uunværlig på jobben, og at konas arbeid er mindre viktig? Og hvorfor vasker ikke menn flere gulv? Er det fordi de synes det er kjedelig, ser de ikke at det er skittent eller betrakter de det som kvinnfolkarbeid?

Dette er viktige spørsmål som skal diskuteres når regjeringen skal lage verdens første stortingsmelding om «likestilling, menn og mannsroller». Det gir oss menn en fantastisk mulighet til å bidra til bedre likestilling, slik at døtrene våre slipper å bli kalt drittkjerring av sine kjærester en gang i fremtiden.

Di drittkjerring...
MANNSPANELET: Statsråd Karita Bekkemellem, her flankert av blant annet Knut Haavik, Jørgen Lorentzen t.v. for henne, Audun Lysbakken, Torbjørn Røe Isaksen, Heikki Holmås, Per Østvold og Arve Juritzen, Foto: Heiko Junge/Scanpix
MANNSPANELET: Statsråd Karita Bekkemellem, her flankert av blant annet Knut Haavik, Jørgen Lorentzen t.v. for henne, Audun Lysbakken, Torbjørn Røe Isaksen, Heikki Holmås, Per Østvold og Arve Juritzen, Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
MÅ TA DEL: Kvinner har altfor lenge drevet likestillingskampen alene, mener Arild Stokkan-Grande.