Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Di forbanna Lappkjærring og kreftsvulst

Nordnorsk politiker samehetses i et anonymt brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Di forbanna Lappkjærring» og «en vond kreftsvulst i lokalsamfunnet» er noen av formuleringer i et hatbrev Finnmark-politikeren Elin Henriksen mottok på fredag.

Henriksen er styremedlem i Finnmark SV og er ellers svært engasjert i lokalsamfunnet i Sør-Varanger.

Det anonyme brevet er signert«helt vanlige, reflekterte nordmenn - også bosatt i Sør-Varanger».

Brevskriveren går hardt til angrep både på Henriksen og hennes nærmeste, blant annet ved å framheve familiens samiske bakgrunn:

«Hva fan gjør dere her i kommunen? Etter genene deres burde dere sittet i ei gamme rundt buljonggryta - sterilisert for videre forplantning og formering - som mutanter av den sunne menneskelige rase.»

Langvarig debatt

Den anonyme brevet synes å være utløst av en pågående mediadebatt mellom Henriksen og Frps stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen.

I midten av februar gikk Fredriksen ut og beskyldte fiskeriminister for særbehandling av samer, fordi hun selv har samisk bakgrunn, ifølge NRK.

HATBREV: Sv-politikeren Elin Henriksen mottok nylig et anonymt brev med personangrep på henne og hennes familie. Se hele brevet her. Fotomontasje: SV/DAGBLADET
HATBREV: Sv-politikeren Elin Henriksen mottok nylig et anonymt brev med personangrep på henne og hennes familie. Se hele brevet her. Fotomontasje: SV/DAGBLADET Vis mer

Bakgrunnen for uttalelsen at et forslag fra Kystfiskeutvalget om å gi finnmarkingene førsterett til å fiske i fjordene og nær kysten.

Elin Henriksen lot seg provosere av uttalelsen og svarte forrige uke med et motinnlegg i Finnmarken:

- Vi kan ikke godta at en stortingsrepresentant holder på sånn. Dette er så alvorlig, at Fredriksen bør søke om permisjon fra Stortinget.

Fare for demokratiet

Dette likte den anonyme brevskriven dårlig og parerer med at det er Elin Henriksen som burde forsvinne fra politikken og bygda, i tillegg til flere direkteangrep mot hennes familie.

- Jeg skjønner at folk kan være uenig i mine meninger og jeg som politiker tåler ganske mye. Men jeg kan aldri godta slike angrep på meg og mine pårørende, sier Henriksen til Dagbladet.no.

Helt bevisst har SV-politikeren og hennes familie gått ut med denne hendelsen, blant annet på en pressekonferanse på mandag.

- Vi vil ut med dette og offentliggjøre brevet for å vise holdninger som finnes i samfunnet. Slike innlegg er en direkte fare for demokratiet.

Respektmangel

Verken Henriksen eller hennes nærmeste føler seg truet av hatbrevet.

- Tvert imot fyrer det opp under mitt engasjement. Et slikt brev avslører en grunnleggende mangel på respekt overfor andre mennesker og deres meninger.

- Jeg oppfatter det også som et angrep på det samiske folk.

Ønsker debatt

Leder i Norske Samers Riksforbund, Silje Muotka, kjenner godt til Henriksens sak.

Hun mener at dette er et av mange eksempler på at rasisme fortsatt er et stort samfunnsproblem.

- Det er svært alvorlig at lokale politikere som ytrer seg i samfunnsdebatten blir utsatt for slike angrep. Det er heller ikke tvil om at også enkeltmennesker blir utsatt for dette, sier Muotka til Dagbladet.no.

Hun håper at Henriksen-familiens åpenhet og engasjement i denne saken fører til en samfunnsdebatt om rasisme.

- Rasisme og diskriminering av samer henger igjen fra fornorskingstiden og er fortsatt en realitet i dag.

Uten spor

Henriksens motdebattant Jan Henrik Fredriksen (Frp) presiserer at hans innlegg ikke var ment rasistisk.

- Verken jeg eller noen andre politikere kan forsvare det personangrepet som Henriksen har blitt utsatt for. Det er vondt å se at dette går utover hennes familie, sier Fredriksen til Dagbladet.no.

Hatbrevet har blitt politianmeldt og etterforskes av Sør-Varanger politidistrikt. Jourhavende jurist forteller at politiet foreløpig ikke har noen mistenkte eller spor å gå etter.

VONDT FOR FAMILIEN: Frp-politiker Jan Henrik Fredriksen har de siste ukene debattert med Elin Henriksen i lokalpressen i Finnmark. Til tross uenighetene, tar han avstand fra brevet Henriksen nylig mottok.
RASISME I HVERDAGEN: Brevet Elin Henriksen mottok, er en av mange episoder som viser at rasisme fremdeles er et samfunnsproblem, ifølge Silje Muotka, leder i Norske Samers Riksforbund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media