Diabetes-forskning stanset ved OUS

Etter at halvparten av deltakerne ble skadd, ifølge et brev fra Helsetilsynet som Universitas har fått innsyn i.

TRE SKADET:   De seks første av i alt 33 forsøkskaniner dem var kommet i gang med prosjektet da tre av dem ble skadd etter kirurgiske inngrep. Nå er prosjektet stoppet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TRE SKADET: De seks første av i alt 33 forsøkskaniner dem var kommet i gang med prosjektet da tre av dem ble skadd etter kirurgiske inngrep. Nå er prosjektet stoppet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et forskningsprosjekt på diabetikere ved Oslo universitetssykehus (OUS) skulle omfatte 33 deltakere. De seks første av dem var kommet i gang med prosjektet da tre av dem ble skadd etter kirurgiske inngrep.

Inngrepene ble gjort for å hente ut vev fra bukspyttkjertelen. Hos den første oppsto det en blødning under operasjonen. Den andre som ble skadd, fikk en lekkasje fra bukspyttkjertelen. Den tredje måtte etterbehandles med antibiotika og ligge på sykehus i to uker, skriver studentavisen Universitas.

Overlege Knut Dahl-Jørgensen var leder for prosjektet. Han avbrøt studien og varslet Helsetilsynet da den tredje pasienten var blitt skadd.

- Det er alltid ubehagelig med en postoperativ infeksjon. Jeg kan ikke gå i detaljer, men det var ikke en ønsket situasjon de havnet i, sier han.

Prosjektlederen legger til at inngrepene ble foretatt med standard prosedyre, men at alle inngrep innebærer en viss risiko. Han mener det er tilfeldigheter som førte til skadene, og legger til at ingen av deltakerne har fått varige mén. Deltakerne ble informert på forhånd om at det ville være risiko involvert, og de har i etterkant fått oppfølging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer