<strong>«UNIVERSITET»:</strong> Denne bygningen huser «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Huset er identisk med Ryke Geerd Hamers hjem. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
«UNIVERSITET»: Denne bygningen huser «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Huset er identisk med Ryke Geerd Hamers hjem. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

Diabetes-syk fireåring ble nektet insulin av foreldrene - døde

Hevdes å ha fulgt metoden til uautorisert lege bosatt i Sandefjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et ungt tysk foreldrepar må denne uka svare på alvorlige anklager i Hannover tingrett, etter at deres fireårige datter døde i 2009. Den diabetessyke datteren ble ifølge avisa Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) nektet livsviktig insulin, fordi foreldrene fulgte behandlingsmetoden til den uautoriserte legen Ryke Geerd Hamer (79) - som nå bor i Norge.

- Fikk råkost Ifølge tiltalen, referert av HAZ, er de to foreldrene uttalte motstandere av skolemedisin, og reduserte gradvis datterens insulindoser, for at hun skulle bli avvent. I stedet for insulin fikk fireåringen råkost for å hanskes med sykdommen.

Men i desember 2009 ble den lille jentas tilstand dramatisk forverret, og foreldrene tilkalte til slutt ambulanse - men da var det for seint.

Det tyske paret er tiltalt for forsømmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge, og risikerer streng straff. Det er satt av fire dager til saken.

HAZ følger rettssaken, som startet i dag. Den tiltalte moren fortalte i retten at hun møtte Hamer én gang og levde etter hans teorier i noen måneder, men avviste at hun behandlet datteren i samsvar med disse. Ifølge vitner levde imidlertid begge småbarnsforeldrene i samsvar med Hamers regler helt fram til datterens død.

Ryke Geerd Hamer er en svært omstridt figur, som Dagbladet har omtalt i en rekke artikler tidligere. Han ble i 1986 fratatt legelisensen, og er straffeforfulgt i flere land, anklaget og dømt for feilbehandling. Siden 2007 har han bodd i Sandefjord.

I Vestfold-byen har Hamer opprettet det såkalte «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil» - i praksis hans eget hjem. Der har han også mottatt pasienter til behandling - som for en stor del består i å få pasientene til å slutte med medisiner og i stedet tenke positive tanker, ettersom Hamer mener alvorlig sykdom som kreft skyldes stress og traumer.

- Jødisk konspirasjon Hamers teorier har sterke antisemittiske trekk. Ifølge ham er skolemedisinen oppfunnet av jødene, som ledd i en plan for å ta livet av den ikke-jødiske befolkningen. Jødene kjenner riktignok til Hamers helsebringende «germanske nye medisin» (GNM) - men holder dette skjult for å gjennomføre sin plan.

«Av alle jødiske pasienter i verden som utelukkende praktiserer GNM, dør bare 1 % - og 99 % overlever - uten kjemoterapi (medisinering)», skriver Hamer i et brev.

- Den germanske medisin har, hvis den blir praktisert av en kyndig utøver, 98 prosents overlevelsesrate, uttalte Hamer til Dagbladet i 2010.

Det tyske paret som står tiltalt i Hannover, er ifølge HAZ tilknyttet et kunstnerkollektiv med høyreekstreme og rasistiske holdninger.

Stakk av til Norge Det vakte oppsikt da det i 2010 år ble avslørt at ei tolvårig kreftsyk jente stakk av fra behandling i Tyskland og ankom Sandefjord med sin mor, for å få behandling av Hamer. Oppholdet ble imidlertid avbrutt etter to uker da det bayerske TV-programmet «Report München» kom på døra. At mor og datter hadde vært i Sandefjord, ble seinere bekreftet overfor Dagbladet av Hamers advokat.

<strong>NEKTET Å SVARE:</strong> Dagbladets intervju med Hamer (t.v.) i 2010 lot seg ikke fullføre fordi tyskeren nektet å svare på kritiske spørsmål og stilte svært strenge krav til gjennomføringen. T.h. Hamers advokat Erik Bryn Tvedt og 79-åringens samboer. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
NEKTET Å SVARE: Dagbladets intervju med Hamer (t.v.) i 2010 lot seg ikke fullføre fordi tyskeren nektet å svare på kritiske spørsmål og stilte svært strenge krav til gjennomføringen. T.h. Hamers advokat Erik Bryn Tvedt og 79-åringens samboer. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

Dagbladet forsøkte samme år å gjennomføre et lengre intervju med Hamer, men seansen ble kortvarig da han nektet å svare på kritiske spørsmål.

I forbindelse med vår artikkelserie i 2010 uttalte Stein Kvaløy, avdelingsoverlege ved Radiumhospitalet:

- Kreftbehandling må baseres på kunnskap og forskning - Hamers behandling er det ikke. At hans metoder skulle virke, er fullstendig udokumentert, og å ta pasienter av dokumentert behandling og smertestillende er nærmest grotesk.

Stor utbredelse På tross av den store motstanden har Hamers metoder og filosofi en viss utbredelse, og det fins GNM-tilhengere og -klinikker i en rekke land. I Norge har GNM en avlegger i bevegelsen «metamedisin», som driver utstrakt kursvirksomhet.

Fylkeslegen i Vestfold har uttalt et klart ønske om å sette en stopper for Hamers virksomhet, men har begrensede virkemidler ettersom tyskeren ikke er registrert som lege - verken i Norge eller noe annet land.

Dagbladet har i dag bedt Hamer om en kommentar. Han har ikke svart på våre henvendelser.

Ryke Geerd Hamer

• Tysk utdannet lege. Født 17. mai 1935 i Mettmann, Nordrhein-Westfalen.

• Fullførte legeutdannelsen i 1962 og fikk lisens året etter. Spesialiserte seg etter hvert i indremedisin.

• Etter sønnen Dirks død i 1978 utviklet han «den germanske nye medisin» (GNM), en alternativ behandlingsmetode for alle typer sykdommer.

• Ble fradømt legelisensen av tysk rett i 1986. Dommen ble stadfestet i 2003 og 2007.

• Da han tross lisenstapet fortsatte å behandle pasienter, ble han etter hvert etterforsket for pasientdød og feilbehandling.

• Ble i 1992 dømt til seks måneders betinget fengsel i Tyskland. Etter anke ble straffen redusert med to måneder.

• Fikk en ny tysk dom på 19 måneders fengsel i 1997. Hamer sonet tolv måneder av dommen.

• Dro deretter til Spania, men ble i 2004 utlevert til Frankrike, der han sonet 15 måneder av en dom på tre års fengsel.

• Etter hvert ble han også i Spania etterforsket for en rekke dødsfall. Dro så til Norge sommeren 2007.

• Har siden bodd i Sandefjord og driver der «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil».

• Har i Norge gått rettens vei for å få drive som lege, men alle rettsinstanser har avvist begjæringen. Påfølgende søksmål mot den norske stat har ikke ført fram.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer