KOLLIDERTE MED PENGETRANSPORT OG DREPTE ÉN: En 21 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap etter at han i stor fart kjørte på en 53 år gammel kvinne i en gågate i Tromsø 2. juni. Foto: Torgrim Rath Olsen
KOLLIDERTE MED PENGETRANSPORT OG DREPTE ÉN: En 21 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap etter at han i stor fart kjørte på en 53 år gammel kvinne i en gågate i Tromsø 2. juni. Foto: Torgrim Rath OlsenVis mer

Diabetes-syk mann (21) tiltalt for bildrap

Straffeforfølges selv om han hadde svært lave blodsukkerverdier da han kjørte ned og drepte en 53 år gammel kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før klokka 14 2. juni i år kjørte mannen inn i Storgata i Tromsø i stor fart. Han traff Elly Birgitte Klaudiussen (53) som omkom i sammenstøtet, før ferden endte i en pengetransport.

Nå er den diabetesrammede 21-åringen tiltalt for bildrap, til tross for at etterforskningen avdekket at han hadde svært lave blodsukkerverdier da ulykken skjedde, skriver Nordlys.

Sjåføren selv, og en kvinne i 60-åra, pådro seg lettere skader i den fatale ulykken. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap, i tillegg til brudd på veitrafikklovens bestemmelser om generell aktsomhet og skikkethet ved sykdom.

- Strafferettslig ansvarlig - Forutsatt at man er tilregnelig, har man et ansvar for sine handlinger. Så har man en glidende overgang fra man er i sin beste form, til en fase der man ikke er ansvarlig for sine handlinger. Vi sier gjennom tiltalen at han hadde reduserte blodsukkerverdier, men at han fortsatt er strafferettslig ansvarlig for sine handlinger, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe til Nordlys.

Politiadvikaten tror saken kommer opp for Nord-Troms tingrett tidlig i 2011. Det er trolig første gang i Norge at en diabetiker med såkalt føling blir rettsforfulgt for sine handlinger.

Forsvarer Bjørn Morten Litveit Hansen betegner tiltalen som «overraskende». Advokaten har hele veien omtalt ulykken som en «tragisk uhell», og at hans klient ikke kan klandres fordi han var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

- Det vil stå helt sentralt i saken når den nå skal i retten, sier forsvareren til Nordlys.

Kan gå begge veier I England har diabetikere blitt både dømt og frikjent i liknenede saker.

- Spørsmålet er om han er å bebreide for måten anfallet skjedde på. Har han ikke tatt hensyn til sykdommen sin, snakker vi fort om uaktsomhet. Har anfallet kommet som lyn fra klar himmel, kan det bli vanskelig å straffe ham. Da er han ikke å bebreide, sier advokat Stefan Eid som har ført flere saker for Diabetesforbundet.