Diabetikere med lungekreft lever lenger

Lungekreftpasienter med diabetes lever klart lenger enn andre med lungekreft, har NTNU-forsker Peter Hatlen funnet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim (NTB): Hatlen er forsker ved NTNU og overlege ved lungemedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital.

- Vi fant at pasienter med diabetes II og lungekreft lever ganske mye lenger enn andre med lungekreft. Ett år etter kreftdiagnosen er 43 prosent av pasientene med diabetes fortsatt i live. Til sammenligning lever 28 prosent av lungekreftpasientene som ikke har diabetes. Etter tre år lever 3 prosent av pasientene med diabetes og bare 1 prosent av dem uten diabetes. Spredningen av kreft var også mindre hos diabetespasientene. Det er nokså oppsiktsvekkende, sier Hatlen til Adresseavisen.

Hvorfor det er slik, har han ikke noe klart svar på.

- Hvis den økte overlevelsen skyldes medisinen som diabetespasientene tar, er det en god nyhet. Men det vet vi ikke. At behandlingen på et eller annet vis bremser kreftutviklingen, er en teoretisk mulighet. Dersom forklaringen er knyttet til selve diabetessykdommen, kan forholdet bli viktig for å studere mekanismene for spredning av lungekreft. Uansett får ikke vår studie noen betydning for behandlingen av lungekreft foreløpig, sier Hatlen.

De overraskende resultatene fra Hatlens doktorgradsarbeid er publisert i det amerikanske tidsskriftet for lungekreft, Journal of Thoracic Oncology.