Diagnose fattigdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  •  Dagbladet fortalte denne uka om en alenemor som fikk diagnosen fattigdom da hun skulle sykmeldes. Det opplevde hun som nedverdigende. Hun følte seg liten. Daglig stiller fastleger den samme diagnosen når utslåtte pasienter søker hjelp. Dårlig økonomi, sosial isolasjon og manglende støtte går på helsa løs både for barn og foreldre.
  •  De siste åra er det heldigvis blitt større åpenhet om fattigdom. Synliggjøring og kunnskap er et første skritt på veien til et bedre sikkerhetsnett. Det har vist at fattigdom rammer tilfeldig og i alle lag av befolkningen, men det har også vist at fattigdom biter seg fast og går i arv til neste generasjon. Derfor krever fattigdomsbekjempelse både kortsiktige tiltak og et langsiktig planmessig arbeid.
  •  Løsningen er ikke bare å overføre mer penger og øke sosialsatsene, men det er heller ikke til å komme utenom at støtten i manges tilfelle ikke er til å leve av. Derfor bør de høye ambisjonene til de rødgrønne komme til syne allerede i neste års budsjett. Det skal likevel regjeringen få problemer med. Milliardløftet til kommunene og barnehagesatsing er første prioritet, men det vil ikke komme de fattige til gode.
  •  Fattigdomsbekjempelse er en av regjeringens aller viktigste oppgaver. Det er grunn til å ha høye forventninger til resultatet når den uttalte målsettingen er å avskaffe fattigdom. Det er en riktig politisk ambisjon, men dessverre ikke særlig realistisk. Både faktisk og statistisk vil en del av befolkningen i verdens rikeste land til enhver tid leve i fattigdom.
  •  Men det er ingen unnskyldning for å vente med å ta fatt på jobben. Når arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen varsler at regjeringen først vil ha handlingsrom i budsjettet som blir lagt fram neste år, er det for defensivt. Det betyr at mer ressurssterke grupper blir prioritert foran de svakeste i denne omgang. Finansminister Kristin Halvorsen har 14 dager på seg til å prioritere annerledes. Det bør hun anstrenge seg for å klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer