Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diagnosesvikt i 680 kreftsaker på fem år

24 av disse handler om livmorhalskreft, viser totaltall fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

ETTERFORSKES: Nordlanssykehuset politietterforsker etter at celleprøver for livmorhalskreft er blitt feiltolket gjennom flere år.
Foto: Erik Veigård/NTB Scanpix
ETTERFORSKES: Nordlanssykehuset politietterforsker etter at celleprøver for livmorhalskreft er blitt feiltolket gjennom flere år. Foto: Erik Veigård/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at politiet har innledet etterforskning av Nordlandssykehuset i Bodø etter at sykehuset i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient.

Det er Fylkesmannen i Nordland som har tilrådet politietterforskningen. Flere ansatte ved sykehuset skal ha vært avhørt de siste ukene, skriver NTB.

- Nordlandssykehuset beklager dypt overfor de pasienter som har fått forsinket sin kreftdiagnose. Det er det viktigste for meg å si først. Vi beklager dette dypt. I den grad vi er i stand til det, tar vi innover oss dette dypt for hva det kan bety for disse enkeltmenneskene, uttalte medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset på en pressekonferanse tidligere i dag, ifølge an.no.

Ettergransket 800 Sykehusdirektøren redegjorde for at alle kvinner mellom 25 og 65 år blir innkalt til underlivsundersøkelse hvert tredje år. Formålet er å få ned antallet som får livmorhalskreft.

Nordlandssykehuset har de siste månedene ettergransket 800 celleprøver de i utgangspunktet hadde besvart som normale, etter at de to tilfellene av feiltolkninger ble oppdaget.

- Ingen av disse ble det funnet avvik på, sier Vonen ifølge lokalavisa.

I tillegg til de to feiltolkningene som er avdekket, er det funnet ytterligere fem tilfeller.

Diagnosesvikt Norsk pasientskadeerstatning (NPE) opplyser Dagbladet om at de totalt har gitt medhold i 680 saker de siste fem åra som omhandler svikt i diagnostiseringen i kreftsaker.

24 av disse har omhandlet livmorhalskreft.

- Tallene våre viser at det er mange pasienter som kunne ha fått en tidligere behandling av alvorlig kreftsykdom dersom de ikke hadde fått forsinket diagnose. Dette er alvorlig og fører til unødig lidelse for disse pasientene, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad.
 
Flere av de i alt 680 pasientene som har fått en forsinket kreftdiagnose har fått en dårligere prognose for å overleve kreften eller et forlenget sykdomsforløp.

- Vi ser flere eksempler der alvorlige tilfeller kunne vært unngått med bedre rutiner og årvåkenhet fra helsetjenesten, sier Jørstad.
 
Det er per i dag utbetalt totalt 375 millioner kroner i disse 680 sakene. Fastsettelsen av endelig erstatning pågår fortsatt i flere av sakene, slik at det er ventet ytterligere utbetalinger, opplyser NPE, som har lagt ut en sak om svikt i kreftdiagnoser på sin hjemmeside.
- Vanskelig å tolke Fylkeslegen i Nordland, Jan-Petter Lea, vil ikke spekulere på hvor mange som kan ha blitt rammet av celleprøve-tabben ved Nordlandssykehuset i Bodø.

- Jeg har ikke innsikt i omfanget av saken, men dette vil forhåpentligvis politiets etterforskning komme til bunns i, sier Lea til NTB.

Han synes saken er alvorlig. Likevel mener han det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette bør få.

- Det er mange ulike celleforandringer. Jeg vet at denne aktuelle forandringen er blant de vanskeligste å tolke, sier han.

Lea bekrefter at det er åpnet tilsynssak mot Nordlandssykehuset etter en klagesak fra en pasient. Totalt har tre pasienter klaget til Norsk pasientskadeerstatning etter at Nordlandssykehuset har feiltolket celleprøver som skulle avsløre livmorhalskreft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!