Diagnostisert med sjelden tilstand

Pamelia J (27) hevder at brystene har vokst fire koppestørrelser på bare åtte måneder.

VOKSER: Australske Pamelia har en sykdom som gjør at brystene hennes vokser uten stans. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Lege Cindy Dahl / Video: @misspamme Vis mer
Publisert

I mars i fjor valgte australske Pamelia J å søke medisinsk hjelp, etter å ha slitt med rygg- og nakkesmerter over lengre tid.

27-åringen hadde også lagt merke til at brystene hadde begynt å vokse, og tenkte derfor at dette kunne være årsaken til smertene.

Etter å ha oppsøkt legen, ble hun imidlertid diagnostisert med gigantomastia - en tilstand hun aldri hadde hørt om tidligere, ifølge lokalavisa Leicestershire Live.

Siden hun fikk diagnosen, har Pamelia gått fra bh-størrelse J til M.

Vokste fort

Gigantomastia, også kalt brysthypertrofi, er en sjelden tilstand som forårsaker rask vekst i brystvevet. Dette gjorde at Pamelia gikk fra å måle 100 centimeter rundt brystet, til å øke med 14 centimeter på bare åtte måneder.

- I starten var det spennende å se hvor mye de kom til å vokse, men nå begynner det å bli veldig ukomfortabelt. Jeg har vondt i ryggen og jeg sliter med å finne klær, forteller Pamelia til Leicestershire Live.

Gigantomastia kan forårsakes av en rekke ting, blant annet hormonelle endringer, medisiner eller autoimmune sykdommer, ifølge Cleveland-klinikken.

Hva som forårsaket Pamelias gigantomastia er foreløpig ukjent. 27-åringen lider også av polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Det undersøkes nå om de to diagnosene kan være relatert til hverandre.

NYFW: Ella Emhoff, stedatteren til Kamala Harris, gikk catwalk for Prabal Gurung under New York Fashion Week og viste mye hud. Video: AP. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Farlig

Lege hos Maja.no, Cindy Dahl, forteller til Dagbladet at det bare finnes rundt 300 registrerte tilfeller av gigantomastia.

- Vi vet ikke hva som forårsaker tilstanden, og i de fleste tilfeller oppstår det uten en kjent årsak.

Pamelia deler åpent om diagnosen i sosiale medier, og håper å fjerne tabuet rundt sykdommen.

- De som har gigantomastia kan ofte oppleve rygg-, skulder- og nakkesmerter. I verste fall kan det føre til infeksjon, sårdannelser, blødning og celle- og vevsdød.

Dahl understreker at sykdommen kan være farlig, og hvis man opplever smertefulle symptomer, så kan man vurdere kirurgisk brystreduksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer