Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Dialog nytter ikke, det har vært forsøkt. Jeg ser bare for meg adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert»

Regjeringen har utnevnt den kjente islamkritikeren og Frp-toppen Trond Ellingsen til å ta vare på flyktningenes rettsikkerhet.

NYTT MEDLEM: Den kjente islamkritikeren og Frp-politikeren Trond Ellingsen ble sist fredag utnevnt som medlem av Utlendingsnemnda (UNE). Faksimile: Youtube-kanalen til Asker Frp. 
NYTT MEDLEM: Den kjente islamkritikeren og Frp-politikeren Trond Ellingsen ble sist fredag utnevnt som medlem av Utlendingsnemnda (UNE). Faksimile: Youtube-kanalen til Asker Frp.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kjente islamkritikeren og Frp-politikeren Trond Ellingsen ble sist fredag utnevnt som medlem av Utlendingsnemnda (UNE).

UNE er en norsk statlig domstollignende nemnd hvor blant annet flyktninger og innvandrere kan klage på avslag hos Utlendingsdirektoratet. Nemnda skal sikre flyktninger og innvandreres rettsikkerhet i Norge.

Sist fredag ble det i kongen i statsråd oppnevnt i overkant av 300 nemndmedlemmer for perioden 2017 og 2020.

Her kan man se alle medlemmene som er oppnevnt.

- Det blir ikke vakkert

Blant de nye medlemmene er Trond Ellingsen, som blant annet er leder for Asker Frp og styreleder for det islamkritiske nettstedet document.no.

Etter terrorangrepet i Nice i Frankrike, delte Ellingsen en tekst på Facebook hvor tidligere Høyre-politiker og forfatter Hallgrim Berg skrev: «Europa er inne i en revolusjon, sakte men sikkert på vei bort fra det demokratiske, trygge og frie samfunnet (...) Samfunnet har virkelig lite å stille opp mot forkjempere for radikal islam, som med stø kurs og tålmodighet er i gang med å underlegge seg Europa, nabolag for nabolag».

Ellingsen skrev selv over teksten:

«Dialog nytter ikke, det har vært forsøkt. Jeg ser bare for meg adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert».

- DIALOG NYTTER IKKE: Trond Ellingsen gikk ut mot 68-generasjonen og naive politikere på Facebook, hvor han også skrev at han ser for seg «adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert». 
- DIALOG NYTTER IKKE: Trond Ellingsen gikk ut mot 68-generasjonen og naive politikere på Facebook, hvor han også skrev at han ser for seg «adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert».  Vis mer

- Migranter og lykkejegere

Ellingsen har flere ganger tatt til ordet mot innvandring. Blant annet skrev han november 2015 om at det er viktig å ta vare på vår egen arv:

«Vi er derfor ikke forpliktet til å åpne grensene for migranter og lykkejegere som har mislykkes i å bygge opp sine egne land. Og vi skylder de som kom før oss å ikke gjøre det».

Ellingsen har tidligere sagt til avisa Budstikka at han ikke har noe i mot muslimer:

«De som oppfører seg fint og har lovlig opphold her av en eller annen grunn, skal selvsagt få bo her. Jeg har ingenting imot muslimer. Det som kan kritiseres, med god grunn, er ideologien islam», sa Ellingsen til Budstikka.

- LYKKEJEGERE: Ellingsen har flere ganger tatt til ordet mot innvandring. Blant annet skrev han november 2015:
 «Vi er derfor ikke forpliktet til å åpne grensene for migranter og lykkejegere som har mislykkes i å bygge opp sine egne land. Og vi skylder de som kom før oss å ikke gjøre det».
- LYKKEJEGERE: Ellingsen har flere ganger tatt til ordet mot innvandring. Blant annet skrev han november 2015: «Vi er derfor ikke forpliktet til å åpne grensene for migranter og lykkejegere som har mislykkes i å bygge opp sine egne land. Og vi skylder de som kom før oss å ikke gjøre det». Vis mer

- Synkende skip

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Ellingsen til å forklare sitt syn, og søndag ettermiddag stilte Dagbladet Ellingsen en rekke spørsmål, blant annet spurte Dagbladet Ellingsen om at han trodde hans politiske syn ville påvirke hans egne avgjørelser?

Ellingsen sier han ikke vil snakke med Dagbladet, og sendte følgende tekstmelding:

«Jeg har svært lite til overs for den avisen du jobber i og håper at nedgangen i avisens opplagstall fortsetter. Det kan egentlig ikke gå fort nok. For 20-30 år siden var Dagbladet en respektert kulturavis som jeg ofte kjøpte. I dag er det en slags Se og Hør i avisformat. Mitt råd til deg er at du forlater det synkende skip mens det ennå er tid».

- Interesse for innvandring

Medlemmene til Utlendingsnemnda er oppnevnt etter forslag fra fylkesmennene, Utenriksdepartementet, Norges Juristforbund og humanitære organisasjoner. Det er Human Right Service (HRS) som har foreslått Trond Ellingsen.

I begrunnelsen til HRS for å utnevne Trond Ellingsen skriver de på sine egne nettsider at det er på grunn av hans: «juridiske kompetanse og interesse for innvandring/integrering».

HRS foreslo ti navn, og på fredag meldte daglig leder for HRS, Rita Karlsen, at alle de ti foreslåtte personene hadde blitt utnevnt.

- Er dette en seier for HRS?

«Det er vel knapt noen organisasjon innen dette feltet som har fått til flere politiske endringer enn oss. Men vi er mer opptatt av nettopp politiske endringer enn å fortelle mediene om våre bidrag», skriver Karlsen til Dagbladet.

Dagbladet har også spurt Karlsen og HRS om Ellingsen kontroversielle uttalelser. De har ikke så langt svart på spørsmålene.

Dagbladet har vært i kontakt med Utlendingsnemnda, men de ber Dagbladet om å ta kontakt med Justisdepartementet siden det er de som står bak utnevnelsen.

Justisdepartementet skriver til Dagbladet at de ikke har muligheten for å svare på Dagbladets henvendelse søndag kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!