Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dialog og demoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter 18 års gjensidig demonisering mellom USA og Iran forsterker tre hendelser de siste dagene inntrykket av en ny vilje til dialog mellom de to dødsfiendene. Den viktigste er CNN-intervjuet med Irans nye president Mohammad Khatami, der en forsonlig Khatami oppfordret til å bygge ned «muren av mistillit» og - i omhyggelig formulerte vendinger - tok til orde for framtidige forhandlinger som kunne lede til «positive resultater». Han gikk inn for umiddelbar utveksling av vitenskapsfolk, journalister og turister.
  • Samtidig har det iranske utenriksdepartementet kraftig fordømt massakrene i Algerie. Det algeriske regimet brøt i 1983 de diplomatiske forbindelsene med Iran på grunn av mistanke om at terroristene hadde iransk støtte. På det mer kuriøse plan har iranske myndigheter bestemt seg for å sende ut et lag kvinnelige fjellklatrere på en ekspedisjon til Kilimanjaro «for å vise at iranske kvinner kan konkurrere i verden».
  • Naturligvis gjenstår det å se om symboler og retorikk blir fulgt opp på det mer konkrete plan, og om president Khatami vil vinne fram i maktkampen med landets religiøse leder, Ali Khamenei. Men tonen er nå en helt annen enn da USA ble beskyldt for å være den store Satan. Det er ikke mer enn et år siden amerikanerne planla sanksjoner eller militær gjengjeldelse mot det angivelig iranskstøttede terroranslaget mot en amerikansk militærbase i Saudi-Arabia sommeren 1996. De amerikanske reaksjonene på Khatamis tale er forsiktige, men positive.
  • En normalisering av forholdet til USA vil også få konsekvenser for Irans forhold til andre land i regionen og til Europa. New York Times peker på at dette igjen kan medføre at Irak og Saddam Hussein isoleres og svekkes. Iran er den eneste fienden Saddam virkelig frykter. Også Syria vil se med ubehag på at Iran nærmer seg USA. I forholdet mellom Iran og Norge er det imidlertid vanskelig å se for seg noen bedring så lenge dødsdommen over Salman Rushdie og hans forleggere står ved lag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!