Dialog og opplysning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Dansk kulturkamp er forvandlet til internasjonal krise med en brennende dansk og norsk ambassade. Utgangspunktet er tegningene av profeten Muhammed, men det handler etter hvert stadig mer om politikk. Tegningene er blitt katalysatorer for noe langt større. Danske og norske symboler får nå samme rasende behandling som amerikanske og israelske. Bakgrunnen er den samme: innbitt og oppsamlet frustrasjon på terrorkrigens mange slagfelt. Men samtidig handler det også om en rekke interne konflikter. Den egyptiske ambassadøren i København er ikke kalt hjem fordi landets mektige president, Hosni Mobarak, er støtt av tegningen. Mobarak trenger å vise seg hellig for bedre å stå imot landets islamistiske opposisjon. Av samme grunn tok trolig også syriske myndigheter lett på gårsdagens demonstrasjoner som endte med påtenningen av de to ambassadene i Damaskus. De mange ulike motivene bak voldsomhetene, gjør at situasjonen er både farlig og uforutsigbar.

• For Dagbladet er prinsippet om ytringsfrihet av første orden - et prinsipp vi aldri gir slipp på. Men nå er det viktig å gå bortenfor tegningene og bakenfor enetalene om religion og ytringsfrihet. Den internasjonale konflikten som er oppstått må håndteres ut fra hva den nå er: politikk og et utløp for gammel mistro og motstridende virkeligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer