Dialog og opplysning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dansk kulturkamp er forvandlet til internasjonal krise med en brennende dansk og norsk ambassade. Utgangspunktet er tegningene av profeten Muhammed, men det handler etter hvert stadig mer om politikk. Tegningene er blitt katalysatorer for noe langt større. Danske og norske symboler får nå samme rasende behandling som amerikanske og israelske. Bakgrunnen er den samme: innbitt og oppsamlet frustrasjon på terrorkrigens mange slagfelt. Men samtidig handler det også om en rekke interne konflikter. Den egyptiske ambassadøren i København er ikke kalt hjem fordi landets mektige president, Hosni Mobarak, er støtt av tegningen. Mobarak trenger å vise seg hellig for bedre å stå imot landets islamistiske opposisjon. Av samme grunn tok trolig også syriske myndigheter lett på gårsdagens demonstrasjoner som endte med påtenningen av de to ambassadene i Damaskus. De mange ulike motivene bak voldsomhetene, gjør at situasjonen er både farlig og uforutsigbar.

• For Dagbladet er prinsippet om ytringsfrihet av første orden - et prinsipp vi aldri gir slipp på. Men nå er det viktig å gå bortenfor tegningene og bakenfor enetalene om religion og ytringsfrihet. Den internasjonale konflikten som er oppstått må håndteres ut fra hva den nå er: politikk og et utløp for gammel mistro og motstridende virkeligheter.

• Tegningene i Jyllands-Posten startet snøballen, men farligere enn selve tegningene var den danske statsministerens nei til å drøfte reaksjonene med muslimske ambassadører i fjor høst. Anders Fogh Rasmussen mente han ikke hadde noe med hva ei avis trykket. Det hadde han rett i, men i en kamp mellom ulike virkelighetsopplevelser holder det ikke å ha rett. For millioner av muslimer bekreftet den danske statsministeren Vestens arroganse. Derfor nevnes fortsatt Fogh Rasmussens første nei i samme åndedrag som tegningene under de pågående demonstrasjonene i Midtøsten.

• Politisk og mellommenneskelig dialog er eneste fredelige vei ut av kaoset. Uten å gi bort grunnleggende prinsipper, handler det nå om å lytte framfor å insistere i utgangspunktet. Alternativet til dialog i en internasjonal konflikt er krig.