Diamanter finansierer blodbadet

Glitrende diamanter i utstillingsmontrer hos europeiske gullsmeder har en grusom pris. I Angola balanserer hundretusener barn og voksne på kanten mellom liv og sultedød på grunn av en borgerkrig betalt med diamanter. Nå ber aktivister om boikott av diamanter fra Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil to millioner mennesker flykter nå fra nye blodige krigshandlinger i det sentrale Angola. Hjelpeorganisasjonene frykter det verste:

De når ikke fram med nødhjelp til menneskene som ikke har noe å putte i munnen.

Ifølge regjeringen i Angola er 3,2 millioner av landets innbyggere avhengige av nødhjelp for å overleve. Borgerkrigen kveler forsyningslinjene og hundretusener er truet av sultedød, rapporterer Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Verst er situasjonen i byene Huambo, Malange, Kuito og Bailundo. De tre første byene er kontrollert av regjeringen, men beleiret av Unita-geriljaen. Rundt Bailundo, som er opprørsleder Jonas Savimbis hovedkvarter, raser harde kamper.

Rikdom og sult

Ironisk nok bidrar Angolas enorme rikdom til at landet er fanget i fattigdommens dødsgrep. Unita-opprørerne som to ganger dette tiåret har brutt fredsavtaler, har i de siste årene tjent nær 30 milliarder kroner på smugling av diamanter, sier den kanadiske diplomaten Robert Fowler.

Diamanter fra Angola regnes som noen av verdens reneste. Slutter krigen, slutter samtidig Unitas lukrative handelsvirksomhet.

- Diamanter utgjør en sentral komponent i Unitas mulighet til å føre krig, sier Robert Fowler, som leder FNs sanksjonskomité mot Angola. Nylig sa det gigantiske diamantselskapet de Beers seg villig til å stoppe alle innkjøp av diamanter fra Angola, både fra opprørerne og fra regjeringen.

Våpen for diamanter

Unita smugler rådiamantene til Ukraina. Her behandles de og sendes ut på det europeiske og asiatiske markedet, ifølge etterretningsrapporter.

Som betaling får Unita penger og våpen. Ukraina er en av opprørsbevegelsens største våpenleverandører.

Nå krever organisasjonen Global Witness en forbrukerboikott av diamanter fra hele Afrika.

Oljesmurt offensiv

Mot diamantkrigerne står den lovlig valgte regjeringen under president José Eduardo dos Santos, som finansierer sin krig med olje.

Regjeringen synes bestemt på å fortsette krigen til Unita er knust. Opprørerne kontrollerer trolig 70 prosent av landet.