GLIS: Bosco Ntaganda har behersket det militær-politiske spillet i Øst-Kongo på utmerket vis. Her er han fotografert i 2009, mens han smilende sitter ved siden av Kongos innenriksminister Celestine Mboyo (t.h.). Foto: AP / NTB scanpix
GLIS: Bosco Ntaganda har behersket det militær-politiske spillet i Øst-Kongo på utmerket vis. Her er han fotografert i 2009, mens han smilende sitter ved siden av Kongos innenriksminister Celestine Mboyo (t.h.). Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Diamanter, voldtekt, drap og spill: - Dette ble «The Terminator»s bane

Bosco Ntaganda, en av Afrikas mest forhatte menn, valgte plutselig å spasere inn på USAs ambassade og overgi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bosco «The Terminator» Ntaganda har vært en Kongos mest omdiskuterte og fryktede menn i flere år.

Han er siktet for krigsforbrytelser, for å ha brukt barnesoldater, drap, å ha holdt sexslaver og gjentatte voldtekter under borgerkrigen i Ituri-området i Kongo i 2002-2003.

Han ble eskortert av soldater fra den rwandesiske hæren, da han mandag troppet opp hos USAs ambassade i Rwandas hovedstad Kigali og overga seg.

Ifølge The Guardian erklærer tjenestemenn ved den ambassaden seg «sjokkert» over det som skjedde.

BLE GENERAL: Selv om han var etterlyst av ICC klarte Bosco Ntaganda å bli general i den kongolesiske hæren, her fotografert i paradeuniform i 2010. Foto: AP / NTB Scanpix
BLE GENERAL: Selv om han var etterlyst av ICC klarte Bosco Ntaganda å bli general i den kongolesiske hæren, her fotografert i paradeuniform i 2010. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Han ba spesifikt om å bli overført til Haag. Vi er nå i dialog med flere regjeringer, inkludert den rwandesiske, om hvorvidt vi kan gjøre som han ønsker, sa Victoria Nuland, talskvinne for amerikansk UD, i en uttalelse seint i går kveld.

Bloddiamanter Bosco Ntaganda er født i Rwanda og vokste opp i nabolandet Kongo. Som tutsiopprører slåss han for å få en slutt på folkemordet i Rwanda i 1994 - før han så tok seg over grensa til Kongo igjen.

Der skal han ha blitt en svært sentral skikkelse i den illegale mineralsmuglingen som er et av hovedproblemene i landet.

Både opprørsgrupper og regjeringshæren har stått med begge beina i gruvedrift, barnearbeid og smugling av gigantiske verdier ut av de svært mineralrike områdene øst i Kongo. Ntaganda skal ifølge flere FN-eksperter og forskere være en av hovedmennene bak den voldelige virksomheten.

Han har vært etterlyst for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen i Haag siden 2006, blant annet i forbindelse med bruk av barnesoldater.

Edderkopp Han har sluppet unna etter flere taktiske sprang innad i det svært kaotiske politisk-militære klimaet i Øst-Kongo. Etter at den beryktede opprørslederen Laurent Nkunda ble fengslet i 2009 inntok Ntaganda en lederposisjon i opprørsgruppa CNDP. Da gruppa sluttet seg til den kongolesiske regjeringshæren FARDC ble Ntaganda general - selv om ICC for lengst hadde utstedt en arrestordre mot ham.

SJAMPIS: Leder for M23s militære fløy, brigadergeneral Sultan Makenga (t.v.), skåler med bevegelsens nye politiske leder Bertrand Bisimwa i Bunagana 7. mars. Gruppas tidligere leder, Jean-Marie Runiga, måtte gå etter at han skal ha støttet Bosco Ntaganda. M23 er blitt en fryktet maktfaktor i Øst-Kongo. Foto: AFP / NTB scanpix
SJAMPIS: Leder for M23s militære fløy, brigadergeneral Sultan Makenga (t.v.), skåler med bevegelsens nye politiske leder Bertrand Bisimwa i Bunagana 7. mars. Gruppas tidligere leder, Jean-Marie Runiga, måtte gå etter at han skal ha støttet Bosco Ntaganda. M23 er blitt en fryktet maktfaktor i Øst-Kongo. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Og den siste tida er han antatt å ha vært en av de viktigste operative lederne i den nye opprørsgruppa M23, som har herjet i Øst-Kongo de siste månedene - med påstått storpolitisk støtte fra både Rwanda og Uganda. Som CNDP gjorde det består også M23 hovedsakelig av tutsier - men gruppa har slitt med interne stridigheter.

Det antas at dette ble Ntagandas bane:

Ifølge The Guardian valgte nemlig flere hundre av hans soldater enten å rømme fra Kongo eller overgi seg til FN-styrker, da de ble slått tilbake av en rivaliserende M23-fraksjon denne helga.

Henrykt Reaksjonene er entydige etter at Ntaganda valgte å overgi seg:

- Dette er strålende nyheter for det kongolesiske folk, som har måttet lide for hans forbrytelser alt for lenge, sier ICC-talsperson Fatou Bensouda til Channel 4 News.

UTNYTTET: Lutfattige gullgravere i aksjon ved landsbyen Kobu omkring 10 mil fra Bunia nordøst i Kongo. Bosco Ntaganda skal ha tjent store penger på den lovløse gruvedriften i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix
UTNYTTET: Lutfattige gullgravere i aksjon ved landsbyen Kobu omkring 10 mil fra Bunia nordøst i Kongo. Bosco Ntaganda skal ha tjent store penger på den lovløse gruvedriften i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Vi ville foretrukket å stille ham for retten her, men det er ikke noe problem for oss om han blir sendt til Haag, sier Lambert Mende, talsperson for den kongolesiske regjeringen.

- Kanskje får det kongolesiske folk endelig rettferdighet, nå som Bosco Ntaganda overgir seg og ber om å bli overført til Haag, skrev aktivistgruppa Global Witness på Twitter seint i går kveld.