Diamanthandler og «rømningskonge» tiltalt etter skyting og vill biljakt i Oslo

Sa han skulle «drepe».

SPERRET AV OMRÅDE: Politiet sperret av flere områder i Oslo etter biljakten og skytingen. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl
SPERRET AV OMRÅDE: Politiet sperret av flere områder i Oslo etter biljakten og skytingen. Arkivfoto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 29 år gammel østfolding som er registrert som eier og daglig leder i et selskap som oppgir å drive med kjøp og salg av diamanter er tiltalt for å ha skutt mot en bil med to personer i 14. februar 2012 i Oslo sentrum.

Han er tiltalt sammen med en 24 år gammel mann, som tidligere er omtalt som «rømningskonge», etter at han ved en rekke anledninger har rømt fra lovens lange arm.

De er tiltalt sammen med to andre menn (26 og 24). Saken skal opp for retten i februar neste år.

«Villmannskjøring» Episoden startet ifølge tiltalen på Vaterland ved Grønland i Oslo. Ifølge tiltalen kjørte de inn i en bil der det befant seg en mann og en kvinne, avfyrte flere skudd mot bilen og uttalte at han skulle «drepe» mannen. Det hele utviklet seg til en biljakt, i tiltalen beskrevet som «villmannskjøring», som endte ved Solli plass på Frogner.

To av mennene ble pågrepet der. De to andre ble først pågrepet i en bil i Tvedestrand fem dager senere. «Rømningskongen» (24) klarte da å stikke av fra politiets cellebil, etter at han «satte seg kraftig til motverge, reiste seg opp, og presset seg med makt ut mellom politibetjentene». Han stakk fra stedet i bil de to ble stoppet i.

- Vi fikk meldingen om en bil som kjørte uvørent ved Arendal. En patrulje klarte å stoppe bilen, og da personalia på føreren ble sjekket, ble det klart at han var etterlyst i Oslo for våpenlovbrudd. Patruljen forsøkte å pågripe ham på stedet, men det mislyktes, sa pressetalsmann Terje Pedersen i Agder politidistrikt til Dagbladet den gang.

Frustrert Mannen erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer Henrik Nikolay Bliksrud.

- Han opplever det også som frustrerende at saken, som er såpass gammel, kommer opp neste år. Han har i mellomtiden sonet ferdig en dom for et forhold som skjedde etter dette, og er nå lovlig ute, sier Bliksrud til Dagbladet.

Ekstrem innsats Den notoriske innbruddstyven med flyktningbakgrunn har i en årrekke gjort en ekstrem innsats for å unnslippe lovens lange arm i Moss, Sarpsborg og Fredrikstad.

Etter et innbrudd i Rygge storsenter i 2011 klarte han å gjemme seg for patruljene som jaktet på ham, men 21-åringen ble liggende barbeint i minusgrader i lang tid. Frostskadene var så alvorlige at han så vidt berget hendene og måtte amputere begge beina ved knærne.

Før dette hadde han lyktes oppsiktsvekkende ofte:

• I 16-17-årsalderen rømte han gjentatte ganger fra en barnevernsinstitusjon der han skulle være etter en betinget fengselsdom.

• 18. april 2007 ble han pågrepet, men etter å ha bedt en politimann om å hente et glass vann, hoppet han ut av et vindu i 3. etasje på Fredrikstad politistasjon - og forsvant.

• Sommeren 2008 stakk han av i bil på E18 i Vestfold. Ved hjelp av en veisperring klarte politiet å stoppe ham. Men da hoppet han fra en over fire meter høy bro og forsvant gjennom et dreneringsrør med en politipatrulje i hælene, skrev fb.no den gang.

• Men 30. januar 2009 hadde politiet glemt hvem de hadde med å gjøre: På politistasjonen i Fredrikstad hoppet han - igjen - ut av et vindu, og klarte å stikke av.

• 19. april 2010 rømte han fra Kongsvinger fengsel. Først 1. juni i år klarte politiet å finne ham.

- Han har gjort de reneste sirkuskunster i de tilfeller hvor vi har forsøkt å pågripe ham. Jeg hadde aldri våget å hoppe fra et vindu og flere meter rett ned i asfalten. Slike sperrer har tydeligvis ikke denne 19-åringen, sa politiførstebetjent Svein Tore Bøe til Fredriksstad Blad etter 2009-rømningen.

Narkotikasak Den 29 år gamle diamanthandleren er også hovedtiltalt i en større narkotikasak i Gudbrandsdalen.

29-åringen har sittet flere måneder i varetekt, men nektet å forklare seg i det hele tatt i saken, også etter at klausuleringen av dokumentene var opphevet, går det fram av en fengslingskjennelse fra Sør-Gudbrandsdal tingrett fra juni.

Narkotikasaken skal opp for retten fra 27. oktober.

ETTERFORSKET: Politiet sperret blant annet av området like ved Radisson-hotellet på Holbergs plass og bilutleiefirmaet Hertz. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl
ETTERFORSKET: Politiet sperret blant annet av området like ved Radisson-hotellet på Holbergs plass og bilutleiefirmaet Hertz. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl Vis mer